2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , , ,

Old Times

Het begon ooit allemaal als één van de eerste co-op-spellen voor de destijds nog nieuwe generatie consoles die eind dit jaar vervangen worden. Helaas is dit ook één van de weinige games op de Xbox 360 en Playstation 3 gebleven, die puur bedoeld was om samen met een gamende vriend of vriendin te spelen. Ik heb het hier natuurlijk over de Army of Two-serie, waarin The Devil’s Cartel het derde deel is.


Toen rond 2008 het eerste deel uitkwam, was het gamend publiek razend enthousiast. Mensen konden nu eens een keer echt samenwerken in de singleplayer, in plaats van elkaar te bestrijden in de multiplayer. Echter bleek dit enthousiasme snel te vervagen, want gamen is toch iets wat je meestal als individu doet, en als je een keer met een vriend speelt ben je in de meeste gevallen na een uur of twee wel uitgespeeld. De singleplayer van acht tot tien uur was voor de meeste mensen dus veel te lang. Hoewel het ook mogelijk was om dit spel alleen te spelen, was het toch een stuk minder leuk en uitdagend om met je digitaal bestuurde maat domweg alles en iedereen neer te maaien.

Daarom was het dus ook niet zo gek dat The 40th Day, het tweede deel in de serie, een stuk minder goed aansloeg bij het gamepubliek. Hetzelfde recept werd opnieuw gehanteerd en veel mensen waren hier al lang op uitgekeken. De meeste mensen gingen het spel toch weer alleen thuis op de bank spelen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was.


Met deel drie zien we dat EA Games wederom voor dezelfde formule heeft gekozen, wat aan de ene kant jammer is, maar aan de andere kant zeer begrijpelijk. Je gaat namelijk niet als ontwikkelaar halverwege de serie ineens grote veranderingen doorvoeren die de essentie van de game totaal veranderen. De ontwikkelaars die dit in het verleden wel hebben gedaan is het duur komen te staan.

Het grootste gedeelte van deze review zal ik persoonlijk ter hand nemen, maar het co-op gedeelte zal mijn collega Tom Schakenbos verzorgen, omdat we net zoals het spel, dit artikel van twee kanten willen belichten.