2min

Inleiding

Naughty Dog, een stelletje bazen dat het zijn. Met de Uncharted-serie hebben ze gruwelijk vette games afgeleverd, waarbij ik tijdens het spelen af en toe met open mond voor mijn tv heb gezeten. Enkele keren floepten daarbij de woorden "holy shit" eruit, omdat Naughty Dog beelden uit de PlayStation 3 heeft weten te toveren waar vrijwel geen andere ontwikkelaar ook maar in de buurt kwam.

Ik had gemixte gevoelens toen The Last of Us werd aangekondigd. Overleven in een apocalyptische wereld met zombies? Niet heel erg origineel zou je zeggen. Ook het feit dat we de komende tijd zonder één van onze meest geliefde schatjagers (de concurrentie is hevig met Indiana Jones en Lara Croft) moeten leven, doet een beetje pijn. Maar goed, Naughty Dog zou Naughty Dog niet zijn als ze harten niet weten te veroveren met een nieuw personage dat zijn mannetje staat. In het geval van The Last of Us kunnen we zelfs spreken van een mannetje en vrouwtje, aangezien we worden geïntroduceerd aan Joel en Ellie. Na nogmaals de aankondigingstrailer gekeken te hebben, waren alle twijfels alweer verdwenen. De combinatie van Naughty Dog, een apocalyptische wereld, zombies en toffe personages kan gewoon niet fout gaan. Maar aan de andere kant, wat de studio heeft bereikt met Uncharted kan niet overtroffen worden, toch?

Nauwlettend hield ik de ontwikkeling van The Last of Us in de gaten en al snel wordt duidelijk dat ook deze game een pareltje moet worden. Ik kan me nog herinneren dat het ontwikkelteam een live demo gaf, welke via YouTube te volgen was, compleet voorzien van commentaar. De aanwezige journalisten en andere genodigden waren op de achtergrond te horen terwijl Joel door een appartement werd geleid met de nodige "oh’s" en "ah’s" vanuit het publiek. Iedereen keek vol spanning, inclusief de ingehouden adem, uit naar wat er om het hoekje zou gebeuren. Bij een confrontatie met geïnfecteerden wordt er flink uitgehaald met een metalen pijp, waarbij elke klap bloed in het rond laat vliegen. Voordat we het in de gaten hebben horen we van achter rennende voetstappen, waarna Joel een pijnlijke dood tegemoet komt. "Dit is gelukkig niet de enige manier waarop The Last of Us is te spelen", grapt de hoofdontwikkelaar snel en laat hierna zien dat ongezien blijven soms een betere oplossing is. Tijdens deze walkthrough begin ik mij zelfs af te vragen of een nieuwe generatie consoles echt nodig is. Ieder detail is met uiterste zorg behandeld. Maar goed, voordat ik hier mijn review ga baseren op één filmpje, zal ik de game eerst zelf maar eens spelen.


The Last of Us is exclusief uitgebracht voor de PlayStation 3 en is op het moment via Techzine’s prijsvergelijker te koop voor een prijs vanaf ongeveer 60 euro.