5min

Tags in dit artikel

, , ,

TopGun AfterBurner Force Feedback Joystick

Vandaag kwam er een pakketje binnen van Thrustmaster, met daarin de “TopGun AfterBurner Force Feedback Joystick”. Toen ik het pakketje open maakte en de joystick in mijn handen had, zag ik meteen dat ik niet met een gewone joystick te maken had. Integendeel zelfs! Deze joystick had 2 stuurknuppels waarvan er 1 nogal raar gevormd was (beiden zijn deels bekleed met een stroef rubber). Toen ik het eens nader bekeek merkte ik op dat de linker joystick meer bedoeld is voor Flight sims. Deze “throttle” zoals hij genoemd wordt, blijkt later ontzettend handig te zijn voor flight simulators.


Zoals gewoonlijk eerst de software geïnstalleerd, en dit verliep (hoe kan het ook bijna anders) vlekkeloos. Na de installatie en een reboot van mijn pc ging hij vol automatisch eventjes de rechter joystick kalibreren door naar elke hoek over te hellen. Hierna ging ik naar het configuratiescherm van de joystick, en daar valt weer een hoop in te stellen! Alle knoppen die op de joystick zitten kan je zelf instellen (In totaal 8 knoppen). Ook kan je de Force Feedback effecten naar je eigen smaak instellen (doormiddel van de X-as en de Y-as), en dit erna met een test uitproberen. Als je alles naar wens hebt ingesteld kan je de instellingen opslaan, zodat als je kleiner broertje/zusje of wie dan ook met de TopGun AfterBurner wilt spelen en hij/zij de instellingen wijzigt, je ze niet opnieuw hoeft in te stellen maar gewoon opnieuw laad.

Wat ook een erg handige functie is, is dat er al voor een pakweg 30 a 35 spellen, een knoppen configuratie te vinden is in het configuratiescherm van de joystick. Zo kan je voor onder andere: Combat Flight Simulator (1 en 2), Star Trek Voyager Elite Force en zelfs voor: Counter-Strike, FIFA en Unreal Tournament staan er al knoppen onder een “goede” configuratie ingesteld. Hoewel ik persoonlijk denk dat je voor de laatste spellen deze joystick niet of nauwelijks zult gebruiken.

Wat ook een optie bij deze joystick is dat je de “throttle” los kan koppelen van de joystick zodat je enkel de joystick of de throttle overhoud. De joystick en de throttle kan je van elkaar scheiden doormiddel van een klein sleuteltje, dat onderaan de joystick zit bevestigt. Dit is erg handig want zo’n klein sleuteltje raak je zo kwijt! Met het sleuteltje maak je 2 boutjes los en je hebt de throttle en de joystick van elkaar gescheiden. Nu hoor ik jullie TweakZoner’tjes al denken van: Dat ziet er dan toch niet meer uit? Links een mooi afgewerkte rand en recht dan zo’n kaal stuk…. FOUT, Thrustmaster heeft hier natuurlijk netjes aan gedacht en je vindt dan ook in de doos een extra rand voor de linkerkant van de joystick, zodat links en rechts alle bij een mooi afgeronde rand hebben.Wat betreft de knoppen, zoals ik al verteld had zijn er 8 knoppen die je naar eigen wens kunt instellen. 4 van de knoppen zitten op de joystick zelf, namelijk: de trigger (die onder je wijsvinger zit) dan bovenop de joystick de schiet en vuurknop. Tevens zit er op de bovenkant van de joystick een Chinese hoed, deze kan jezelf niet instellen, maar vaak word hij gebruikt om op een doel te richten en/of links, rechts, boven en beneden te kijken. De ander 4 programmeerbare knoppen zitten op de throttle, namelijk: aan de rechter zijkant van de throttle zitten 3 knoppen, deze kan je met je duim besturen. En 1 knop zit aan de achterkant van de throttle en deze bestuur je met je wijsvinger. Tevens zit er aan de achterkant van de throttle een schommelknop, deze gebruik je bijvoorbeeld om je vliegtuig horizontaal te laten vliegen. De throttle kan je van achter naar voor duwen om bijvoorbeeld gas te geven. Er zijn 4 standen, namelijk: de uit stand, hierdoor gaat je motor uit of levert geen kracht, de aan stand, hiermee draait de motor op een laag/middel toerental, de hoge stand, hierdoor geef je “bijna” alle kracht door aan de motor, en tenslotte is er nog de AfterBurner, hiermee geef je de volle kracht aan de motor of een extra dosis kracht.

Nu ik alles naar mijn eigen wensen had ingesteld kon ik beginnen met het spelen van een spel. Om het makkelijk te houden heb ik “IL 2 Sturmovik geïnstalleerd”, waarvan je een demo versie gratis bij de joystick geleverd krijgt. Na het spel geïnstalleerd te hebben en opgestart te zijn, kon de pret beginnen. Ik begon al hoog in de lucht tussen de wolken met mijn vliegtuig, toen ik plots wel heel erg snel de grond zag naderen! Snel trok ik de joystick omhoog, en gelukkig reageerde deze snel zodat ik net boven de grond weer als een speer de lucht in werd getrokken. Toen ik eenmaal op een acceptabele hoogte was, ging ik eens wat uittesten met het sturen. Ik stuurde lichtjes naar links en wat bleek, ik ging als een gek rondjes om mijn eigen as draaien, ik moest me door rare bochten wringen om mijn toestel weer horizontaal te krijgen. Met andere woorden: de joystick is erg gevoelig! Zodra je ook maar de kleinste beweging naar links of rechts maakt, de joystick reageert meteen. Na een klein halfuurtje gespeelt te hebben had ik mijn vliegtuig wel redelijk onder controle (gelukkig).Nadat ik wat geoefend had in de lucht met de joystick ging ik nu eens kijken hoe het ging met de throttle. Ik begon een nieuw spel in “IL 2 Sturmovik” en ik mocht beginnen op de grond. Ik zet de motor aan met behulp van de achterste knop van de throttle, de motor begint te ronken en gaat steeds harder. Voorzichtig duw ik de throttle wat naar vore en ik begin langzaam te rijden, ik duwde de throttle steeds iets meer naar voren. Het vliegtuig begon steeds harde te rijden, nu ik aardig op snelheid was trok ik voorzichtig de joystick naar me toe, en mijn vliegtuig schoot de lucht in. Zoals je leest is het echt een makkie om het vliegtuig te besturen. Ik heb me ook eens gewaagd aan bijvoorbeeld Flight Simulator 2002 van onze ome bill, maar steeds lukte het me niet om op te stijgen. Als ik dan eens opgestegen was en in de lucht hing, ging dat maar voor een paar seconde goed :D maar met deze bijzondere 2 in 1 joystick van Thrustmaster, verloopt het prima en kan iedereen zo stijgen en landen.

Table of contents