In de praktijk

We hebben in de tijd dat we de Teufel Mute BT ter test hadden veel muziek beluisterd op de hoofdtelefoon. We zijn in het algemeen dik tevreden over de geluidskwaliteit, al valt er natuurlijk altijd wel iets op te merken. In het geval van de Mute BT is dat het wat overheersende laag. Dit trekt de hele weergave als het ware wat naar beneden, waardoor hij in het hoog wat tekortschiet en het midden niet enorm duidelijk aanwezig is. De definitie is in het algemeen wel gewoon goed. Met andere woorden, luister je veel naar zwaar op de bas leunende muziekstijlen, dan doe je aan de Teufel Mute BT een uitstekende koop. Zoek je een apparaat dat het hele spectrum accuraat weergeeft, dan is dit wellicht niet de beste keuze. Voor het geld dat je ervoor neer moet leggen, is de Mute BT zonder twijfel een uitstekende koop overigens.

De ruisonderdrukking van de Mute BT is ons in de praktijk goed bevallen. Hij haalt het qua onderdrukking niet bij de zo’n 100 euro duurdere modellen van Sony (MDR-1000X), Bose (QuietComfort 35) of Sennheiser (PXC 550), maar dat kun je ook niet verwachten. Als je met deze hoofdtelefoon in de trein of het vliegtuig zit, haalt hij de monotone geluiden er over het algemeen netjes uit, dus ook het monotone gedreun van de vliegtuigmotoren. De schelpen dempen sowieso al vrij veel geluid, ook als de noise-cancelling is uitgeschakeld. Dat laatste is goed om te weten, omdat je waarschijnlijk niet altijd gebruik wilt maken van deze functie. Verwacht van een noise-cancelling hoofdtelefoon overigens nooit dat hij alle geluid weghaalt. De algoritmes die achter de ruisonderdrukking zitten, kunnen voorspelbare geluiden en frequenties onderdrukken door voor die frequenties ’tegengeluid’ te produceren, in tegenfase dus ten opzichte van het geluid dat onderdrukt moet worden. Bij onvoorspelbare geluiden, bijvoorbeeld stemmen, kan geen enkele hoofdtelefoon ervoor zorgen dat je helemaal niets meer hoort. Hogere geluiden zijn daarnaast lastiger te onderdrukken dan lagere, waardoor je met name in de hogere frequenties het onderscheid kunt maken tussen de verschillende modellen.

De verwisselbare accu in de Mute BT

Bij langdurig gebruik van de Mute BT viel ons op dat het comfort wat af begint te nemen. Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat deze hoofdtelefoon in ieder geval bij ons standaard vrij strak zit. Dat heeft als positief effect dat de schelpen goed afsluiten. Bovenop het hoofd kan hij na verloop van tijd echter wat gaan knellen. Hierbij willen we overigens als disclaimer wel vermelden dat de Mute BT is getest op een verhoudingsgewijs groot hoofd.

Table of contents