2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ontwerp en bouwkwaliteit

De nieuwe generatie ZenBook is compleet nieuw ontworpen om nog lichter, dunner, sterker en krachtiger te zijn dan zijn voorganger. Hiervoor stond Asus voor de uitdaging om een nog platter scharnier te ontwerpen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de stevigheid. Vervolgens moest er een full-size keyboard in de behuizing passen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de stijfheid van het geheel.

Om dit te bewerkstelligen maakt Asus voor haar behuizing gebruik van hoogwaardig aluminium dat naar verluidt ook wordt gebruikt in de luchtvaartindustrie. Het resultaat is een 50% sterkere behuizing, terwijl het totaalgewicht laag is gebleven.

Ook het scherm heeft de gevolgen van het strenge dieet ondervonden. Het scherm is voorzien van een 0,4mm dunne glasplaat van zogenaamd ‘Corning Gorilla Glas 4’. Dit is tweemaal zo dun als conventioneel coverglas, maar ondanks de dikte nog ruimschoots sterk genoeg.

Het eindresultaat mag er zeker zijn. Op het dikste punt gemeten is de behuizing slechts 11,9 millimeter dik. De behuizing blijft zoals beloofd door Asus ook enorm stijf. Tijdens onze strenge torsietest geeft hij geen krimp.

De look en feel is over het geheel gezien zeer goed. De behuizing is mooi gestileerd en we kunnen nergens een onvolkomenheid ontdekken. Het openen en sluiten van het beeldscherm gaat vederlicht en deze wordt in gesloten toestand heel subtiel door een magneetsluiting tegen de behuizing aangetrokken. Het ontwerp is wat minder origineel en doet meer dan een beetje denken aan wat Apple op de markt brengt, al valt het natuurlijk ook niet mee om op dat punt echt onderscheidend te zijn. De behuizing is door zijn glanzende afwerking verder gevoelig voor vingerafdrukken.

Wij hebben een blauwe versie van de fabrikant ontvangen; deze heeft door zijn onderscheidende kleur en het gouden randje gelukkig een eigen identiteit. Maar het moet wel je smaak zijn. Het toetsenbord heeft een normaal formaat en is voorzien van matchende ‘gouden’ achtergrondverlichting.

Wat ons tegenviel is dat Asus het doorgeslagen minimalisme uit Cupertino ook heeft overgenomen in de ZenBook 3. Er zitten slechts een tweetal connectors in de behuizing; links een 3,5mm jack aansluiting voor een hoofdtelefoon en rechts een USB type-C poort die tevens bedoeld is voor de netspanning. In de praktijk blijkt dit echt niet handig. Op deze vlakken biedt de Asus dus niet zoveel voordelen ten opzichte van zijn Amerikaanse aartsrivaal. Wij zouden toch echt graag nog een extra USB-poort tot onze beschikking hebben.