2min

Tags in dit artikel

, ,

De review

Als je van plan bent om binnenkort een nieuwe ultrabook aan te schaffen, dan is de kans vrij groot dat je op een bepaald moment tegen een exemplaar van Asus aanloopt. In 2011 pionierde het bedrijf met één van de eerste officiële ultrabooks. Anno 2015 zijn we alweer aangekomen bij de 4e generatie van deze super slanke en lichte notebooks. Ik kreeg de kans om een week met de nieuwe Asus Zenbook UX305 te werken. Is of het tijd om je spaarvarken kapot te slaan en je zuurverdiende spaargeld in te ruilen tegen deze nieuwe ultrabook? Het antwoord op die vraag lees in in deze review.

De nieuwe Asus UX305 is de eerste Zenbook die uitgerust is met Intel’s nieuwe Core M technologie. Hiermee breekt Asus een lange traditie aangezien eerdere Zenbooks allemaal voorzien waren van een relatief snellere Intel Core i processor. Het voordeel van de Core M technologie is echter, dat ze niet alleen een stuk energie efficiënter zouden moeten zijn, maar ook flink goedkoper. De vraag is dan natuurlijk hoe de nieuwe Asus UX305FA presteert vergeleken met andere, soortgelijke apparaten?

Om daar achter te komen, heb ik het apparaat een week lang intensief gebruikt voor standaard huis, tuin en keuken taken zoals browsen, communiceren, documenten bewerken en natuurlijk HD-films bekijken. Ik heb de Asus UX305FA bovendien onderworpen aan enkele benchmark tests om de prestaties accuraat in kaart te brengen. Daarnaast heb ik de accu van de Asus UX305FA blootgesteld aan twee torture-tests die als doel hadden om de Asus UX305FA zo snel mogelijk leeg te trekken. De kwaliteit van het scherm is vastgesteld met behulp van gespecialiseerde meetapparatuur.


Ondanks dat Asus in Nederland een aantal verschillende configuraties van de UX305FA aanbied, heb ik deze review gebaseerd op de UX305FA-FC007H. Dit model bezit een Intel Core-M5Y10 processor, 4GB RAM, een resolutie van 1920 x 1080 en 128GB SSD opslag. Modellen met afwijkende hardware zullen daardoor ook andere testresultaten laten zien. Hieronder ons reviewmodel in een mooi overzicht.

Specificaties Asus UX305FA
Processor Intel Core M5Y10
GPU Intel HD Graphics 5300
Werkgeheugen 4GB
Harde Schijf 128GB (SSD)
Besturingssysteem Windows 8.1 (review)
Scherm 13,3 inch, 1920 x 1080 pixels (166 pixels per inch)
Aansluitingen 3x USB 3.0, micro SD-kaartlezer, mini-HDMI, koptelefoon

Ons reviewmodel is op het moment van schrijven te koop voor ongeveer 750 euro inclusief BTW.