De verbinding tussen basis en tablet

Nog even terug naar het ontbreken van de USB Type-C aansluiting. De vraag is of het erg is dat deze aansluiting ontbreekt. Aan de ene kant gaan we mee met een medewerker van Microsoft, die aangaf dat men liever aansluitingen op een apparaat aanbrengt die mensen ook daadwerkelijk gebruiken. Voor het aansluiten van zaken zoals externe opslagmedia, muizen en dergelijke zal nog vrijwel niemand behoefte hebben aan Type-C. Aan de andere kant biedt Type-C/Thunderbolt de nodige mogelijkheden als het gaat om het aansturen van hi-res monitoren. Wil je twee 4K-monitoren aansturen aan 60 fps, dan kan dat via de nieuwe aansluiting bijvoorbeeld. Niet dat dit nu zo’n veelvoorkomend scenario is, maar we kunnen ons voorstellen dat juist mensen die geïnteresseerd zijn in een high-end laptop zoals de Surface Book, ook de nodige andere zware hardware hebben. Voor zover wij het hebben kunnen achterhalen, heeft Microsoft vooralsnog ook niet bijster veel keuze als het gaat om het type USB-aansluiting dat wordt aangebracht op de basis. Aangezien alle rekenkracht in de tablet zelf zit, speelt de connector tussen basis en tablet een cruciale rol. Kan die de mogelijkheden van Type-C niet aan, dan heeft het ook geen zin om een dergelijke aansluiting op de basis aan te brengen. Volgens onze informatie gaat de connector niet verder dan USB 3.0, dus een Type-C-aansluiting op de basis zou weinig uithalen.

We hebben Microsoft gevraagd of datgene wat we hierboven menen te weten, ook echt waar is. Daarop antwoordde het bedrijf het volgende (in het Engels):
We want people to love and trust their Surfaces. Consistency and quality of the experience is key to everything we do. When we feel that the broad USB-C experience – and ecosystem – is ready, we’ll look to incorporate into our family of devices.
Echt een duidelijk antwoord op de specifieke vraag is dit niet. De vraag is namelijk of de verbinding tussen tablet en basis niet verder gaat dan USB 3.0. Als we een beetje tussen de regels door lezen, dan lijkt het erop dat Type-C op geen enkele manier onderdeel is van het apparaat. Als het gaat om de aansluitingen, valt ons tijdens het testen nog iets op. De dedicated GTX 965M die in de Performance Base zit wordt in eerste instantie niet herkend. In Apparaatbeheer is alleen de geïntegreerde Intel-graphics zichtbaar en er is ook geen software van Nvidia beschikbaar. Als we die proberen te installeren, dan krijgen we de melding dat er geen compatibele hardware gevonden is. Als we nog eens op de doos kijken, dan zouden we hier toch echt met het krachtigste model van doen moeten hebben, dus dit is een wat vreemde situatie. Met wat hulp van Google komen we terecht bij de subreddit op Reddit.com die speciaal is gewijd aan de Surface-producten van Microsoft. Daar is iemand met precies hetzelfde probleem, alleen dan met een model uit de vorige generatie. Het is dus een issue dat al een tijdje speelt. Het ontkoppelen en weer koppelen van de tablet lost het probleem op. Als je het doet met het Apparaatbeheer open, zie je de tweede GPU (de GTX 965M) spontaan verschijnen op het moment dat je de twee delen weer aan elkaar koppelt. Hoe vaak dit probleem voorkomt, is moeilijk te zeggen. Wij hebben het daarna niet meer gehad, maar wij hebben hem slechts een paar weken in gebruik gehad. Zeker gezien het feit dat dit al langere tijd een probleem is, had dit inmiddels al opgelost moeten zijn wat ons betreft. Of het moet natuurlijk vooralsnog niet opgelost kunnen worden. Dat zou het een nog iets vervelender probleem maken. We hebben dit issue uiteraard ook voorgelegd bij Microsoft. Daar is men tot in de VS bezig geweest om het te reproduceren. Dat is echter niet gelukt. Het zou dus kunnen zijn dat dit een heel zeldzaam issue is, waar wij net per ongeluk tegenaan zijn gelopen. Naar eigen zeggen heeft Microsoft meerdere controles ingebouwd in het apparaat om ervoor te zorgen dat de GPU goed werkt.