2min

De meest compacte laptop

Microsoft heeft ook dit jaar weer zijn Surface Pro-serie voorzien van een nieuw model. De Surface Pro 4 is de opvolger van de Surface Pro 3 (review) van vorig jaar en opnieuw heeft Microsoft de nodige veranderingen doorgevoerd en de tablet getracht nog beter te maken.

Microsoft heeft met zijn Surface Pro-hybrides de pc-markt echt veranderd, sinds de introductie van de Surface Pro is er een nieuwe 2-in-1 categorie ontstaan van tablets die met een los aanklikbaar toetsenbord kunnen worden omgebouwd tot een echte laptop.

De eerste twee versies van de Surface Pro waren, als we er nu op terugkijken, nog redelijk dikke en zware modellen, op het moment dat ze verschenen waren ze wel al redelijk revolutionair. Uiteindelijk wist Microsoft met de Surface Pro 3 echt een grote stap voorwaarts te maken, Microsoft heeft met dat model ook de eigen verwachtingen overtroffen en menig andere fabrikant probeert inmiddels mee te profiteren van het succes door soortgelijke systemen te introduceren.

Nu gaat Microsoft proberen zichzelf te verbeteren en komt het met de Surface Pro 4. Opnieuw is de tablet weer iets dunner dan zijn voorganger, de breedte en lengte zijn hetzelfde gebleven maar het scherm is groter geworden ten kosten van de rand rond het scherm, die is dunner geworden. Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk aan de binnenkant te vinden, de Surface Pro 4 is namelijk veel sneller en dat is voornamelijk te danken aan Intel’s nieuwe Skylake-processoren. Microsoft zelf verdient echter ook een compliment, sinds enkele jaren ontwerpt en ontwikkelt Microsoft veel hardware in eigen huis en zijn de componenten volledig op maat gemaakt. Niets laat het bedrijf daarbij aan het toeval over en dat is ook wel te zien aan het eindresultaat.


Microsoft tracht de kwaliteit van zijn Surface-producten zo hoog mogelijk te houden en probeert daarnaast ook de beste prestaties te bieden met de langste accuduur. Dat is een zeer moeilijke balans maar het bedrijf is daar vorig jaar goed in geslaagd. Wel komen die doelstellingen met een prijskaartje, de Surface Pro-modellen zijn zeker niet goedkoop en net als andere high-end laptops begint het pas vanaf de 1000 euro, maar de gemiddelde zakelijke gebruiker zal al snel zo’n 1700 euro kwijt zijn. Veel gebruikers willen toch wat meer werkgeheugen of opslagcapaciteit in hun systeem. Zaken als het aanklikbare toetsenbord moet je ook extra voor bijbetalen.

Op het eerste oog mag het resultaat er zeker zijn, in deze review ga ik uiteraard nog wel op zoek naar de grenzen van het systeem en onderzoek ik of Microsoft het dit jaar opnieuw goed voor elkaar heeft of dat het toch wat steekjes heeft laten vallen.