3min

4K-sensor en andere upgrades

Intern zijn de grootste veranderingen doorgevoerd bij de Nest Cam IQ. De 4K-sensor springt hierbij het meest in het oog. Dankzij deze sensor is het mogelijk om tot 12 keer digitaal in te zoomen, waarbij het beeld lange tijd nog een prima resolutie blijft houden. Doe je dit bij een bron die een Full HD-resolutie heeft, dan hou je een eindproduct over waar veel meer ruis in zit. Let wel, de Nest Cam IQ produceert geen stream met een 4K-resolutie. De beelden worden ‘gewoon’ in Full HD gerenderd. Op zich is dit niet zo vreemd wat ons betreft. Een 4K-stream betekent een veel zwaardere belasting op het netwerk. Als je bedenkt dat de Cam IQ alleen via wifi verbinding kan maken met een netwerk, dan is deze belasting cruciaal voor het goed functioneren van de camera. Daarnaast zullen de meeste mensen sowieso nog niet over producten beschikken waarop een 4K-video meerwaarde biedt. De hoge resolutie staat echter zeker niet alleen leuk op de specificatielijst. Het is ook belangrijk bij een van de nieuwe features van de Cam IQ, Supersight. Dit houdt in dat de camera bij een bewegingsdetectie het object blijft volgen, door er op in te zoomen. Dit vindt allemaal plaats in de cameramodule, de camera als geheel beweegt niet. Tegelijkertijd kun je elders in je scherm nog het volledige beeld zien (met de volle 130 graden groothoek) middels Picture-in-Picture. Hieronder zie je hoe dat er uitziet:
Rechts onderin is een klein venster waar het volledige beeld wordt weergegeven. In de rest zie je het ingezoomde beeld.
De persoonsmeldingen die we kennen van eerdere Nest Cams zijn uiteraard ook in de Cam IQ aanwezig. Deze functionaliteit is echter nog wat verder uitgebreid. Er is nu ook gezichtsherkenning aan toegevoegd. Als de camera voor het eerst een nieuw gezicht ziet, vraagt hij aan je of je die persoon kent. Is dat zo, dan kun je ook de naam van die persoon invoeren. Later zou je dan gepersonaliseerde meldingen moeten krijgen.

Audio en netwerk

Twee andere relatief grote upgrades zijn op het gebied van de audio en de connectiviteit gedaan. Zowel de microfoon als de speaker die is ingebouwd in de Cam IQ zijn verbeterd en voldoen nu aan de HD-audio normen als we de specificaties moeten geloven. Later deze zomer moet er ook nog een update komen die voor full-duplex audio zorgt. Dat wil zeggen dat je na op de knop in de app te drukken een gewoon gesprek kunt voeren, waarbij audio tegelijkertijd beide kanten op kan. Voorheen kon er altijd maar een persoon tegelijk verstaanbaar zijn. Vergelijk het met het verschil tussen een telefoon en een walkie-talkie.

Als er een onderdeel was van de eerdere indoor Nest Cam dat we verbeterd wilden zien, dan was het wel de draadloze netwerkverbinding. Die was/is van een zeer twijfelachtige kwaliteit. Dat is in de Cam IQ aangepakt. Het antennesysteem is veranderd en er is een 2×2 802.11ac chip in het apparaat gestopt. Verder zien we op de specificatielijst de ondersteuning voor de 802.15.4 IEEE-standaard staan. Dit betekent dat hij klaar is voor Thread, de IoT-standaard van Google. Ook met Bluetooth LE kan hij overweg, al lijkt het erop alsof dat alleen tijdens de setup gebruikt wordt.

Mogelijkheden

De mogelijkheden die je tegenkomt bij het doorlopen van de app in combinatie met de Cam IQ, zijn niet veel anders dan die van eerdere Nest Cams. Hij maakt gebruik van geofencing, wat je in staat stelt om de camera’s automatisch in en uit te schakelen afhankelijk van of je thuis bent of niet. Activiteitsmeldingen (beweging/geluid) krijg je op je smartphone binnen en je kunt inzoomen, livestreams delen, praten en meeluisteren. Heb je een abonnement op Nest Aware, dan kun je bijvoorbeeld activiteitszones aanmaken om precies die gebieden in de gaten te houden die je wilt. Ook voor het maken van clips en timelapses heb je een dergelijk abonnement nodig. Nieuw bij de Cam IQ is dat algemene persoonsmeldingen nu ook mogelijk zijn zonder extra abonnement. Voor gezichtsherkenning moet je nog wel extra betalen. Goed om te weten als je niet wilt betalen, is dat je inmiddels wel kostenloos drie uur geschiedenis met momentopnamen hebt.