3min

Tags in dit artikel

, ,

Korte beschrijving

Verpakking


De doos waar de MSI E350IA-E45 in komt is erg klein van formaat en is voorzien van enkele logo’tjes en emblemen die laten zien waar we mee te maken hebben.



Bij het MSI-moederbord komt zoals gebruikelijk een handleiding, I/O-afdekplaatje en een CD voor drivers. Ook SATA-kabels zijn present (die SATA-600 compatible zijn) en een grappig detail hierbij is dat ze wit van kleur zijn. Dit kom je niet heel veel tegen.



Net als de doos is het moederbord, dat een mini-ITX-formaat kent, met zijn afmetingen van 17 bij 17 centimeter ook klein van stuk. Het moederbord kent het zwart-blauwe-kleurenschema dat we bij veel van MSI’s laatste moederborden tegenkomen. Ook zijn alle condensatoren zogeheten ‘solid caps’, condensatoren met een vaste kern.



Door de integratie van de CPU en GPU zitten deze beiden op één plak sillicum. De zogenoemde APU zit tezamen met de Hudson M1 FCH onder één groot (aluminium) koelblok. Deze zit vastgemaakt door middel van schroeven en is voorzien van een kleine ventilator. Het installeren van andere koeling is dus lastig omdat de FCH als de APU dicht bij elkaar zitten en alternatieve koeling niet vrij verkrijgbaar is.




Vier SATA-600-aansluitingen staan in contact met de FCH, al wordt enige vorm van RAID niet ondersteunt. Ook zien we twee reguliere DIMM-sloten voor DDR3. Een opvallend detail aan dit platform is dus dat er geen dual-channel wordt ondersteunt.



Er is een PCI-e 16x-slot te vinden op het bordje, maar deze is gelimiteerd tot 4x. Op deze manier is het echter wel mogelijk om een iets betere videokaart te plaatsen of een I/O-controller.



Het moederbord moet worden gevoed door zowel de 24-pinnige ATX-aansluiting als de P4-aansluiting. Deze bevinden zich in de tegenovergestelde hoeken van elkaar.



Het I/O-paneel is rijkelijk gevuld met tal van aansluitingen. Zo is er zowel HDMI als VGA aanwezig, maar opvallend genoeg geen DVI. De MSI E350IA-E45 is voorzien van zes USB 2.0-poorten, maar hij heeft ook twee USB 3.0-poorten, wat erg handig kan zijn bij het overzetten van grote bestanden.



Deze poorten worden mogelijk gemaakt door de bekende NEC-controller, dus een installatie van enkele drivers is vereist om gebruik te maken van USB 3.0. Een vertrouwde PS/2-ingang voor een muis of toetensenbord ontbreekt ook niet.



De audio-chip betreft een Realtek ALC887. De MSI is één van de weinige bordjes die zowel digitale S/PDIF als een coaxiale uitgang voor audio heeft. Daarnaast zijn de gebruikelijke jack-aansluitingen en Gigabit Ethernet ook present. Laatstgenoemde wordt mogelijk gemaakt door de Realtek RTL8111E chip.



BIOS


De MSI is uitgerust met een aloude BIOS en niet met UEFI wat we bij bijvoorbeeld de ASRock E350M1/USB3 wel tegenkwamen. Het ziet er wat minder gelikt uit, maar minder functioneel is het echter niet. Gezien het hier gaat om een miniITX bordje, wat waarschijnlijk bedoelt is voor een HTPC kunnen we dit niet echt een groot minpunt noemen.