4min

Tags in dit artikel

, ,

Prestaties

Testopstelling


Testopstelling
Behuizing Coolermaster Testbench
RAM Kingston Value RAM 1333 Mhz 2GB
Opslag Seagate 7200.10 320GB 7200 RPM
Voeding Corsair HX520 (520W)
OS Windows 7 Ultimate 64-bit


De CPU en GPU zitten dus al op het moederbord. Ook de audio- en netwerk-chip zijn al aanwezig. Zoals je ziet testen we met één module van 2GB. Dualchannel wordt niet door het platform ondersteunt en 2GB is doorgaans ruim voldoende voor de taken die een HTPC en simpele pc moet verwerken. Ook de voeding van 520W is eigenlijk veel te veel van het goede voor dit platform, maar deze behoort tot het standaard testarsenaal.

Bij de vergelijking is het ASRock moederbord terug te vinden in de vergelijking. Bij sommige tests is dat echter niet het geval, zoals bij het afspelen van video. Dit komt omdat de hardware van beide moederborden zodanig identiek is dat er voor de gebruiker geen verschil te merken is in eventuele (erg kleine) prestatieverschillen.

Hieronder enkele screens van CPU-z en GPU-z waarin wat details van de APU zijn te zien:

HD-content


Het Brazos-platform leent zich uitstekend voor het afspelen van (HD-)mediabestanden. Dit komt door de geïntegreerde HD6310 die de content kan afspelen met hardwareaccelaratie (UVD 3 in dit geval).

We hebben ervoor gekozen om enkele Full HD (1080p) bestanden af te spelen. Al deze bestanden kennen een H.264 formaat in Full HD (1080p). De framerate is daarbij 24 (23,976) FPS.

Ten eerste het populaire Windows Media Video (WMV) formaat. Schrijntje inspanning zoals te zien is bij de belasting van de CPU.


Ook het populaire Matroska (MKV) formaat speelt vloeiend af met een belasting van ongeveer 10% op de CPU.



Een MP4-bestand zorgt voor wat meer belasting van de CPU. Hier circuleert de belasting rond de 20%. Desalniettemin wordt de video prima afgespeeld.



Als laatste is er getracht een Full HD Flash video op Youtube te bekijken. Er is hierbij gebruik gemaakt van Flash 10.2 (10.2.159.1 om precies te zijn).



Ook dit wordt goed afgespeeld; in het begin nog enkele hick-ups, maar dat komt misschien voort uit het bufferen. We zien bij het afspelen van flash video een flink hogere belasting van de processor. Het ziet er naar uit dat de integratie van de GPU voor het afspelen van Flash nog niet optimaal is.

Hiermee hebben we het grootste deel van de content die te vinden is op het internet wel gehad. Door een hardwarematige limitatie is dit platform niet geschikt voor het afspelen van 3D-content.

Gamen


Het Brazos-platform richt zich niet echt op gamen. De prestaties van de geïntegreerde HD6310 liggen dan ook rond die van de discrete HD5450, die ook 80 SP’s heeft. Al met al dus niet iets om naar huis te schrijven, maar een simpel spelletje zou nog wel kunnen. Vergeet immers niet dat de HD6310 over het algemeen al een stuk beter is dan oudere videokaarten.

Om een beetje een beeld te geven wat er mogelijk is met de E-350 is hieronder de score te zien van de benchmark van HAWX 2. Zie de afbeelding voor de instellingen.



Dit leverde nog een FPS van ongeveer 30 op, wat nog redelijk speelbaar was, maar niet geheel wenselijk is voor een redelijk ‘fast-paced’ game.

Spellen als de oudere reeks Call of Duty of casual spellen zoals de Sims zullen wel goed gaan op dit Brazos-platform. In dat opzicht is het eigenlijk dezelfde riedel als NVIDIA’s ION wat er wel en wat er niet mee kan. Voor de gebruiker die weinig eisen stelt dus een prima keuze.

3Dmark06


Voor de geïnteresseerde is er hieronder ook nog een score te zien van 3Dmark06 om een beetje een indicatie te krijgen van het platform z’n kunnen. Dit is gedaan op de standaardinstellingen zodat hij ook vergelijkbaar is met andere scores.



Tjah, geen record-breker, maar eigenlijk niet eens zo’n hele gekke score. Je ziet ook al aardig dat het geheel beperkt wordt door de CPU.

Cinebench 11.5




Hier komt wederom naar voren dat de CPU geen snelheidsmonster is.

RAM Lezen + schrijven




Door het ontbreken van dualchannel zijn dit geen geweldige resultaten. De vraag is of je dat echt nodig hebt bij dit platform, ik denk van niet. Grote hoeveelheden RAM voegen ook weinig toe aan de snelheid, de processor is, zoals te verwachten, de zwakste schakel.

Het verschil tussen het MSI en ASRock moederbord is ook maar erg klein.