2min

Tags in dit artikel

, ,

Temperatuur en energieverbruik

Temperatuur


De CPU en GPU zitten bij dit platform op één stuk sillicum waardoor de gemeten temperatuur nagenoeg gelijk aan elkaar is. De snelheid van de ventilator is bij beide moederborden op standaard snelheid.



De chips blijven bij het MSI moederbord koeler. Dit is grotendeels te verklaren door het grotere koelblok en de iets hogere snelheid van de ventilator.

Energieverbruik


Er is hierbij gemeten bij het stopcontact (met een Cresta RCE-1106); ofwel de efficiëntie van de voeding is al meegenomen.



Over de gehele linie is de MSI net wat zuiniger dan de ASRock, al zijn de verschillen klein te noemen. Zoals je ziet valt het energieverbruik erg mee, wat ook wel te verwachten was gezien de specificaties. Het verbruik is vergelijkbaar met Intels Atom en NVIDIA’s ION.

De gebruikte voeding heeft een vermogen van 520W, wat ruim voldoende is voor deze opstelling. Bij lagere belastingen hebben standaard ATX-voedingen een erg slechte efficiëntie. Aangezien dit Brazos-platform bij elkaar slechts een paar tientallen watts trekt is een zogeheten PicoPSU een aanrader. Deze haalt een veel betere efficiëntie (mits er ook een goede adapter wordt gebruikt) waardoor het verbruik rond de 20-25W idle is te krijgen.

Geluidsniveau


Ook al heeft de MSI E350IA-E45 een vrij groot koelblok, de ventilator is wel erg klein. Tijdens onze tests stond deze op standaardsnelheden wat inhield dat de ventilator op circa 5800 RPM draaiden, een flink toerental met een vrij hoog-tonig geluid als gevolg.

De ventilatorsnelheid kon nog iets worden teruggeschroefd naar circa 4000 RPM, wat al flink hielp, maar echt stil is anders.

Het veranderen van de ventilator gaat ook niet makkelijk omdat er een kap over het koelblok zit. Een andere, grotere, ventilator zal waarschijnlijk het geluidsniveau al drastisch omlaag halen zonder dat er veel luchtverplaatsing verloren gaat.