Installatie & eerste indrukInstallatie


Het installeren van de Libratone Live is een vrij eenvoudig karweitje, al is het wel aan te raden om de beknopte handleiding er bij te houden. Libratone heeft voor vier verschillende soorten apparaten een korte handleiding gemaakt, te weten: PC, Mac, WPS Routers en iPad, iPhone en iPod touch.

In principe is de installatie per apparaat niet heel verschillend. Het komt er op neer dat de Live in wordt geschakeld door de schakelaar om te zetten. Vervolgens moet een tijdje gewacht worden totdat de witte knop van een knipperende oranje verlichting verspringt naar een knipperend rood lichtje. Dit rode lichtje betekent dat de Live klaar is om ingesteld te worden, er is dan een AdHoc-netwerk aangemaakt.

Men pakt vervolgens een apparaat naar keuze, zoals een PC of iPad en gaat naar een draadloos netwerk zoeken met de naam Libratone. Eenmaal gevonden, moet hiermee verbonden worden. Als de verbinding is gelegd moet de webbrowser opgestart worden en gesurft worden naar 192.168.1.1, waarna de instellingenpagina van de Live verschijnt. Op deze pagina kan gekozen worden voor het juiste netwerk waarmee de Live verbonden moet worden. Als dit goed is ingesteld en de knop apply is ingedrukt, gaat de Live verbinden met het aangegeven netwerk. als de instellingen goed zijn toegepast, verandert de witte knop van het knipperende rood naar een pulserend wit. Vervolgens kan je je Pc, iPad of ander toestel weer loskoppelen van het draadloze netwerk en met je eigen netwerk verbinden.Het installeren wordt nog eenvoudiger wanneer je beschikt over een WPS-router, waarmee je enkel op de WPS-knop hoeft te drukken en vervolgens driemaal op de witte knop van de Live drukt. De rest gebeurt vanzelf.

Problemen


Omdat onze Live al eerder door anderen gebruikt was, wilde de speakertoren verbinding zoeken met een netwerk dat op onze locatie niet in bereik is. In zo’n geval, of wanneer je zaken als namen of wachtwoorden veranderd hebt aan je draadloze netwerk, moet de Libratone Live handmatig gereset worden. Dit gebeurt door viermaal op de witte knop te drukken. De Live springt dan terug in de installatiemode en vervolgens kan deze dus op de hierboven beschreven manier ingesteld worden voor gebruik.

Eerste indruk


De eerste indruk met de Libratone Live is in ons geval uitermate positief omdat Libratone er alles aan heeft gedaan om het installatieproces zo eenvoudig mogelijk te maken en daar ook goed in is geslaagd. Vooral het instellen met een WPS-router is eenvoudig, maar ook de installatiemethode via een extern apparaat is dik in orde, al zal het je niet lukken zonder de handleiding te raadplegen. Gelukkig is deze zo eenvoudig dat er bijna geen fouten gemaakt kunnen worden.

Libratone heeft er wat dit betreft dus goed aan gedaan om voor AirPlay te kiezen als standaard. In sommige gevallen gaat het installeren via de uPnP-standaard net zo eenvoudig, maar vaak gaat het ook genadeloos mis, waardoor je soms een flinke tijd bezig kan zijn met het instellen van poorten en dergelijke.