4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


De doos van de XPS 12 is op de laptop zelf, een acculader en een aantal boekjes volledig leeg. Jammer, want de XPS 12 ontbeert een aantal interface-poorten die de gemiddelde gebruiker misschien toch wel eens nodig zal hebben, zoals een LAN- of VGA-poort. Accessoires om deze poorten, desnoods met adapters, alsnog te kunnen vormen zouden op hun plaats zijn geweest, maar helaas worden deze zaken standaard niet meegeleverd.

Bij een apparaat waar je zo’n hoge prijs betaalt zou je eigenlijk wat meer verwachten bij het uitpakken. De bovengenoemde adaptertjes zouden op hun plaats zijn geweest, maar een laptophoes of draadloze muis zouden eveneens welkome toevoegingen zijn geweest.


Uiterlijk


Dell weet mij de laatste tijd prima te bekoren met het uiterlijk van de laptops. De systemen zien er strak en minimalistisch uit en daar houd ik persoonlijk wel van. Jammer is wel dat Dell er niet wat meer kleur in stopt, want het oogt ook wel erg zakelijk.

Als je de XPS 12 voor het eerst ziet, zal je niet direct opvallen wat er zo bijzonder is aan deze laptop. Dat het scherm te draaien is valt namelijk nauwelijks op. Wanneer je beter zal kijken zal je wellicht wel opvallen dat er een ruimte zit tussen de zwarte bezel en de metalen rand. Door de bovenkant van de display naar achteren te drukken of de onderkant naar voren te trekken kan het scherm gedraaid worden en weer vastgeklikt worden. Eenmaal vastgeklikt, kan je de laptop dichtklappen, zodat het scherm bovenop de behuizing komt te liggen en voilà: een tablet is gecreëerd.

Dell heeft er opnieuw voor gekozen om de behuizing aan de zijde van het toetsenbord en touchpad af te werken met een siliconenlaag. Dit voelt erg fijn aan de handpalmen tijdens het typen en bovendien geleidt deze laag minder goed warmte, wat eveneens het comfort ten goede komt. De buitenzijde van de XPS 12 is afgewerkt met een laag carbonfiber. Dell belooft dat dit materiaal zo sterk is als aluminium terwijl het lichter is en koeler aanvoelt. Daarnaast vind ik het eveneens erg mooi ogen.

Een ander mooi detail is de afgeschuinde rand van de behuizing, zoals Apple dit ook deed bij de iPhone 5, iPod touch en iPad mini. Waar het aluminium vrijwel overal een matte en wat donkere uitstraling heeft, is het bij deze afgeschuinde randen juist glanzend en helder. Deze afschuining kan overigens ook rondom het scherm terug worden gevonden.Aan de zijkanten van de Dell XPS 12 vind je naast de I/O-poorten aan aantal een aantal aparte zaken. Zo vind je aan beide zijkanten een kleine gril waarachter zich een speaker bevindt. Op zich zijn speakers op zich niet zo apart, maar dat ze zich aan de zijkant bevinden gebeurt niet vaak. De aan/uit-‘knop’ bevindt zich eveneens aan de zijkant, maar heeft de vorm van een schuifschakelaar die na gebruik weer terugspringt.

Aan de linkerzijde zitten verder een volumeschakelaar en een knop om een bewegingssensor welke voor het draaien van het beeld zorgt in de tabletmode. De rechterzijde bevat eveneens een ongebruikelijk knopje en vijf indicatoren waarmee de lading van de accu kan worden weergegeven. Helaas is het licht dat de indicators voortbrengen erg zwak en kost het dus best wat moeite om de accustatus op te vragen. Op het scherm bevindt zich een knop om terug te keren naar het hoofdscherm van de Modern UI-interface van windows 8.


Bouwkwaliteit


Wat de bouwkwaliteit van de XPS 12 betreft heb ik echt weinig op- of aanmerkingen. Het systeem is perfect afgewerkt en voelt erg stevig aan. Het enige punt van zorgen is het scherm. De constructie voelt op zich aardig stevig aan, maar het scherm kan zo soepel gekanteld worden in het frame, dat wij wel enige zorgen hebben over de langdurige stevigheid er van. Het liefst hadden we een robotje gehad dat een hele nacht het scherm heen en weer kon kantelen om te kijken hoe goed de constructie het houdt, maar helaas beschikken we niet over zo’n handige robot.

Verder is het systeem simpelweg goed afgewerkt, er zijn bijvoorbeeld geen gapende kieren in de behuizing of uitstekende onderdelen te bekennen. Het scharnier van het schermframe voelt stroef aan en dat betekent normaliter dat ook op de langere termijn de stevigheid in orde zal zijn.