Hardware en aansluitingen

Hardware


HP heeft de Envy TouchSmart 15 voorzien van een processor uit Intel’s nieuwste generatie Core-chips. Om precies te zijn gaat het in dit model om de Intel Core i7-4700MQ. Deze processor beschikt over vier rekenkernen en tikt op 2,4 GHz. Indien nodig is er ook een automatische Turbo-mode waardoor de kloksnelheid naar 3,4 GHz wordt verhoogd.

Het grafische werk wordt gedeeltelijk door deze processor afgehandeld, omdat er een Intel HD Graphics 5000-GPU in is verwerkt. Voor het zwaardere werk kan de Envy TouchSmart 15 echter ook terugvallen op de Nvidia GeForce GT 740M. Dit is een mobiele videokaart met 2GB werkgeheugen aan boord. De Envy TouchSmart 15 heeft zelf overigens 4GB werkgeheugen, wat voor deze prijs aan de lage kant is.

Ook het aanwezige opslagmedium is wat dat betreft een teleurstelling. De Envy TouchSmart 15 moet het namelijk doen met een simpele conventionele magnetische schijf met een capaciteit van slechts 500GB. Tegenwoordig zien we steeds vaker laptops met SSD-geheugen, of anders een hybride schijf. Met deze opslagmedia gaat de snelheid van het opstarten van het systeem en het inladen van programma’s aanzienlijk sneller. HP doet hier in dit geval dus niet aan mee en voor deze prijs is dat verrassend, maar helaas niet in positieve zin.

HP heeft de Envy TouchSmart 15 uitgerust met een touchscreen en dat is in combinatie met Windows 8 een prima keuze. Helaas valt de schermresolutie vies tegen, want we moeten het doen met 1366 bij 768 pixels en dat kan voor zo’n prijs natuurlijk echt niet. Deze laptop heeft een pixeldichtheid van 100 pixels per inch en dat is echt veel te weinig. Opvallend is dat HP heeft gekozen voor een Twisted Nematic-display, wat goedkope maar wel snelle schermen zijn. Dat is voor gamers natuurlijk een uitkomst, maar in mijn ogen gooit de resolutie te veel roet in het eten.


Aansluitingen, indicatoren en knoppen


De linkerzijkant van de Envy TouchSmart 15 herbergt van links naar rechts een HDMI-poort, twee USB 3.0-poorten en een SD-kaartlezer. Ook zitten hier twee identificatie-LED’s waarmee de activiteit van de harde schijf en de systeemstatus wordt aangeduid.

De rechterzijde bevat van links naar rechts een gecombineerde audio-poort, nogmaals twee USB 3.0-poorten, een LAN-poort en de aansluiting voor de acculader.