4min

Tags in dit artikel

,

De grote veranderingen

Mac OS X-ondersteuning


Helaas heb ik dit niet kunnen testen, want ik heb geen Mac, maar voor alle Mac gebruikers, OpenOffice 3.0.0 ondersteunt nu Mac O X zonder dat je X11 nodig hebt oftewel native Mac OS X-ondersteuning.


ODF 1.2-ondersteuning


Dit is nog toekomstmuziek, maar OpenOffice ondersteunt het OpenDocument Format (ODF). Dit is een documentformaat dat gebaseerd is op de W3C-standaarden RDF en OWL. Dit moet de uitwisseling tussen verschillende Office-pakketten verbeteren. Dat betekent dus dat je in verschillende pakketten hetzelfde document kunt openen zonder dat het document er anders uitziet. Laten we hopen dat dit formaat snel door gaat breken in de office wereld.

Microsoft Office 2007 Importeerfilters


Dit is toch 1eenvan de leuke nieuwe features van deze versie. Het pakket ondersteunt nu ook het Office 2007-formaat en hiermee kan je dus ook office 2007-documenten bewerken in plaats van dat de eigenaar van het document het document moet converteren naar een Office 97-2003 formaat. Helaas werkt dit nog niet zo goed als verwacht. De layout van de plaatjes klopt totaal niet meer in OpenOffice. Zie onderstaande screenshots, de linker is in Office 2007 en de Rechter is in OpenOffice 3.0.0:

Solver (Oplosser)
Dit is een nieuwe functionaliteit in het spreadsheet-pakket van OpenOffice (Calc). Het doel van het oplosserproces is om die variabele waarden van een vergelijking te vinden die resulteren in een geoptimaliseerde waarde in de doelcel, ook wel het "object" genoemd. Je kunt kiezen of de waarde in de doelcel een maximum of een minimum zou moeten zijn of een bepaalde waarde zou moeten benaderen. Wat een vervelend is voor Mac OS X-gebruikers is dat Microsoft in Office 2008 voor de Mac deze functie eruit heeft gehaald. Dus als je een Mac hebt en je wilt graag deze functie behouden, installeer dan maar OpenOffice 3.0.0


Grafiekverbeteringen


Nadat deze issue een hele lange tijd open heeft gestaan bij de ontwikkelaars van OpenOffice is het er eindelijk toch van gekomen. Met deze functionaliteit kun je errorbars maken in je spreadsheet met een eigen errorreeks.


Verbeterde snijfunctie voor afbeeldingen in Draw en Impress


In de programma’s Draw en Impress is het bewerken van een plaatje verbeterd en het zal net zo werken als alle andere programma’s. Ik kan dit beamen, het plaatje kun je nu gemakkelijk verplaatsen, groter of kleiner maken en voor achter of naast de tekst plaatsen. Ik ben blij dat dat ontwikkelaars van Openoffice hier toch hun oog op hebben laten vallen.


Samen werken aan spreadsheets
Bij deze nieuwe feature kun je het document delen met andere gebruikers zodat zij ook aanpassingen in het document kunnen maken. Dit is handig als je samen met je collega’s een document moet opstellen.


1024 kolommen per Calc-sheet in plaats van 256


Eindelijk, er kan in deze versie meer dan 256 kolommen gebruikt worden in Calc. Zo kun je bijvoorbeeld dus een nog langere kilometerregistratie uitvoeren in Calc.


Weergave van meerdere pagina’s tijdens het bewerken


Wat deze nieuwe functie inhoudt is dat je meerdere pagina’s te zien krijgt als je uitzoomt. Je krijgt dus niet alleen de pagina te zien die je aan het bewerken bent, maar ook de pagina voor of erna. Erg handige nieuwe functie als je een erg groot document aan het bewerken ben.


Verbeterde notes-functie in Writer


Zoals sommige van jullie de functie ‘Opmerkingen’ kennen binnen office, dan weten jullie ook dat dit erg handig is als je een document van iemand anders aan het beoordelen ben. Deze functie is een stuk verbeterd in OpenOffice en ik vind deze functie zelfs beter dan in Office 2007. In Office 2007 wordt niet het tijdstip en auteursnaam bij de opmerking geplaatst, maar alleen weergegeven als je je muis op de opmerking houdt. In OpenOffice staat het er netjes bij wat in mijn ogen een dik pluspunt is.


Nieuwe en frisse iconen
De designers binnen OpenOffice hebben ook niet stilgezeten en hebben nieuwe mooie icoontjes gemaakt. Dit fleurt de boel weer flink op.


Start Center


Er is nu een startcenter wat het gemakkelijk maakt om het programma te kiezen dat je nodig hebt. Je kan vanuit de Start Center een nieuw of bestaand document openen. Je kunt er ook voor kiezen om een sjabloon te openen.


Ondersteuning voor tabellen in Impress


Het pakket waarmee je presentaties kunt maken ondersteunt nu "native tables". Dit betekent dat je gewoon tabellen kunt importeren en bewerken vanuit het spreadsheetprogramma. Erg handig, maar aan de andere kant gebruik je deze functie ook weer niet zo vaak.