2min

Tags in dit artikel

,

De ontwikkelaars van het populaire OpenOffice.org hebben vandaag de derde versie die drie jaar in ontwikkeling is geweest uitgebracht. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

De suite, die al een tijdje te downloaden is in de Techzine-downloadsectie, bevat enkele aanzienlijke veranderingen. Zo werkt het programma nu native op Mac OS X en ondersteunt het versie 1.2 van het OpenDocument-formaat.

Ook is het nu mogelijk om Microsoft Office 2007- of 2008-bestanden te lezen. Verder is er het nieuwe Start Centre vanwaaruit OpenOffice.org-applicaties gelanceerd kunnen worden en zijn er enkele andere kleine wijzigingen gemaakt, zo kan Calc 1024 kolommen per blad aan en is het mogelijk om spreadsheets aan elkaar te koppelen.

Deze release is een belangrijke mijlpaal voor OpenOffice.org en de verwachting is dat het pakket hiermee aardig wat marktaandeel kan veroveren. Vooral op Mac OS X omdat het daar nu een stuk beter integreert. Hoewel de opensourcekantoorsuite nog altijd niet zo geavanceerd is als bijvoorbeeld Microsoft Office, bevat het wel sterke basisfuncties.

Wel wisten de ontwikkelaars te melden dat het spreadsheetprogramma Calc de functie Solver bevat die niet aanwezig is in Microsoft Office 2008 for mac. Met Solver kunnen optimale waardes voor cellen berekend worden.

Versie 3.0 is sinds vandaag te downloaden in meerdere talen. De Nederlandse versie is echter nog niet beschikbaar. Vanavond wordt in Parijs het achtjarig bestaan van OpenOffice.org gevierd en daar zal ook een officiële aankondiging worden gedaan van versie 3.0.