2min

Uitrusting 

Wanneer we het uitrustingsniveau van deze Surface Laptop 3 onder de loep nemen, moeten we bekennen dat we blij zijn met de keuzes die het designteam van Microsoft heeft gemaakt. De Surface Laptop 3 is voorzien van  802.11ac wifi 5 en Bluetooth 5.0. De powerconnector is magnetisch uitgevoerd, waardoor de Laptop 3 niet op de vloer belandt wanneer iemand achter de laad-kabel blijft haken. Microsoft heeft zelfs een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting geïntegreerd, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over de accuduur van de laptop én van de Bluetooth headphones. 

USB A, USB C en 3,5mm headphones

Microsoft heeft zowel een USB-A en USB-C poort toegevoegd. Hiermee is deze machine 100 procent compatibel naar de toekomst en kunnen we onze vertrouwde USB-producten toch nog een paar jaar blijven gebruiken. Hoewel we in de praktijk waarschijnlijk niet snel een aansluiting tekort zullen komen, missen we een tweede of derde USB-A of UBS-C poort. Dit compenseert Microsoft echter met een USB-A laadpoort op de netspanningsadapter. Fijn, hiermee belasten we het mainboard niet wanneer we onze smartphone of tablet willen opladen en houden hiermee de schaarse poorten vrij voor andere USB-devices. 

De USB-C poort is helaas niet voorzien van Thunderbolt technologie, maar hier kunnen we prima mee leven. Wel missen we een SD-cardslot. Een van de redenen om voor een krachtige 15-inch laptop te kiezen is de mogelijkheid om snel en eenvoudig foto’s voor Instagram en video’s voor YouTube uit onze camera te kunnen importeren. Nu moeten we onderweg een extra card-reader in onze cameratas meeslepen. Niet onoverkomelijk, wel jammer.

Bouwwijze

De boven- en onderzijde van de bezel zijn geconstrueerd uit aluminium. De raakvlakken hebben een exacte passing en dit geeft een mooie premium uitstraling. Onze torsietest wijst uit dat de bezel stijf is geconstrueerd, maar logischerwijze niet evenveel stijfheid heeft als een uit een stuk gefreesde bezel. Ook de deksel met het scherm en de touch panel is relatief stijf. Tijdens onze strenge torsietest zien we echter aftekeningen verschijnen in het centrum van de display. Ook bij puntbelasting op de top van deksel tekent dit zich af met een kleurvlek in het scherm. We hebben wel eens betere resultaten gezien, maar desondanks verwachten we niet dat dit ten koste zal gaan van de levensduur van het scherm of touchscreen.