Units & Battle.net

UnitsStarcraft 2 is uiteraard niet alleen maar een opgepoetste versie van het eerste deel en er zijn dan ook een aantal nieuwe units die je voor jou in de strijdt kunt gooien. De bekende Marine, Zergling en Zealot zijn gewoon nog aanwezig maar de Protoss krijgen versterking van de "Colossus", deze enorme walker stapt zonder problemen naar hoger gelegen plateaus en maakt met zijn laserstralen moeiteloos korte metten met grote groepen units. De Zerg kunnen gebruik maken van "Banelings", deze units rollen zich in een kamikaze aanval een groep vijanden in en komen daar tot ontploffing. Slechts een paar van deze kunnen er voor zorgen dat je tegenstander geen troepen meer heeft. De Terrans kunnen rekenen op de vernietigingskracht van de "Thor". Een grote mech die enorme schade kan aanrichten met een plaatselijk bombardement.


Wel is er afscheid genomen van een aantal units die je in de multiplayer kunt gebruiken. Starcraft veteranen zullen waarschijnlijk blij zijn dat ze in de campaign toch nog aan de slag kunnen met de Firebat, Goliath en de Vulture.

Ontzettend leuk is ook de humor die Blizzard in het spel verwerkt heeft. Al zijn het maar de nieuwsuitzendingen of de muziek op je jukebox met een titel als "A zerg, a shotgun and you". Ook verwijzingen naar andere Blizzard titels zoals een speelbare arcade shooter met de titel "Lost viking" of een mini diablo die je in een van de missies kunt zien lopen. Net als in het eerdere deel krijg je als je meerdere keren op een unit klikt, naast de standaard "yes sir", leuke commentaren te horen. "I came here to kick ass en chew bubblegum" als verwijzing naar Duke Nukem, "I see life people" 2 schoten "I see dead people" en meer van dat soort teksten. Helemaal hilarisch vond ik de bestuurder van de "Thor" met de stem van Arnold Schwarzenegger.


Battle.NetZoals wel vaker tegenwoordig, is Starcraft 2 alleen online te spelen. Zowel singleplayer als multiplayer lopen via Blizzards eigen battle.net. Hier wordt dan ook al je progressie bijgehouden met betrekking tot de campaign en welke achievements je al hebt behaald om mee te patsen tegen je online vrienden. Blizzard heeft met Starcraft 1 de best gebalanceerde RTS ooit afgeleverd en heeft daarmee in Korea volkssport nummer 1 in het leven geroepen. Nou weet Blizzard ook dat niet iedereen die het speelt Koreaans is en 500 handelingen per minuut kan verrichten dus hebben ze de practice league bedacht. Dit zijn 50 online matches zodat je bekend raakt met de speelstijl en bepaalde strategieën en openingen. Afhankelijk van hoe goed of slecht je bent word je ingedeeld in een volgende league met andere spelers van jouw niveau. Hierdoor blijft het voor de minder goede spelers ook aantrekkelijk en hoeven ze niet telkens na 3 minuten al GG te typen. Uiteraard zal je beter worden en meegroeien naar de volgende league. Voor die enkelingen die echt goed zijn wacht er de pro-league met geldprijzen en eeuwige roem.