3min Devices

Review: Asus Zenbook UX301L

Introductie

Het is alweer even geleden dat we een laptop uit de Zenbook-serie op onze pijnbank hadden liggen. De vorige Zenbook die we aan een review onderworpen was de Zenbook Prime UX31A. Op zich was dat een aardig systeem, al waren we destijds minder te spreken over de touchpad, het geluid en de prijs. Daar gaan we verderop in deze review dus nog even extra aandacht aan schenken. De pluspunten waren destijds het scherm, de processor, het uiterlijk, de bouwkwaliteit en de meegeleverde accessoires. We zien op het eerste oog al veel overeenkomsten met het model van zo’n 1,5 jaar geleden.

Dat betekent overigens niet dat we naar eenzelfde systeem zitten te kijken, want Asus heeft de nodige zaken aangepast. Om te beginnen spreken we echter opnieuw van een ultrabook, want deze laptop is nog steeds erg dun en licht. Ook voldoet het systeem aan de meest moderne ultrabook-eisen doordat er een 4e generatie Intel processor aanwezig is in combinatie met een touchscreen. Daarnaast is de maximale schermresolutie in deze serie niet Full HD (1920 x 1080 pixels), maar 2560 x 1440 pixels. Daarmee kan dit scherm prima concurreren met dat van de MacBook Pro Retina van Apple. Het systeem wordt standaard geleverd met Windows 8, maar is uiteraard gratis te upgraden naar Windows 8.1. Hierdoor wordt het ook mogelijk om de hoge resolutie te gebruiken met een hogere DPI. Het formaat op het scherm blijft normaal, maar het beeld wordt veel scherper. Deze schermresolutie is echter alleen beschikbaar bij het duurste model dat ik vandaag in dit artikel aan een oordeel onderwerp.

Asus heeft deze Zenbook namelijk in verschillende versies in de winkel liggen, wij hebben de zwaarste configuratie aan een test onderworpen, deze heeft een prijskaartje van 1.799 euro. Er zijn echter ook goedkopere varianten met mindere specificaties te krijgen vanaf 1.268 euro. Bij de goedkopere varianten is de schermresolutie 1920 x 1080 pixels. De verschillen zijn verder terug te vinden in processor, opslagcapaciteit en hoeveelheid werkgeheugen.

Review: Asus Zenbook UX301L
Op het eerste gezicht ben ik erg onder de indruk van de laptop. Deze voelt best wel goed aan en ziet er gelikt uit, wel blijft het balen dat je eerst een lading Windows-updates moet installeren en vervolgens de update naar Windows 8.1, voordat je de laptop goed kan gebruiken. Wat mij betreft mag Asus best wat meer moeite doen en de systemen direct voorzien van Windows 8.1. Daarnaast ben ik van mening dat Microsoft de updates beter moet regelen en dat je direct via één handeling kan upgraden. Tot zover mijn kritiek op basis van mijn eerste ervaringen, maar uiteindelijk gaat het toch om het totaalbeeld en het normale gebruik.