2min Devices

Review: HP Spectre x2 12-a005nd – Concurrentie voor de Surface Pro

Introductie

Het landschap van tablets voor zakelijke gebruikers is groeiende. Momenteel hebben twee grote partijen zich al duidelijk gemeld: Microsoft is al jarenlang bezig met de Surface Pro-reeks, onlangs kwam Apple ten langen leste met de iPad Pro. Met de Spectre x2 lijkt HP nu ook zijn gewicht in de strijd te willen gooien. De goedkoopste variant van de Spectre x2 is even duur als de goedkoopste Surface Pro 4 (review) van Microsoft. De prijs lijkt op papier direct het grootste speerpunt van de Spectre x2.

De Spectre x2 is uitgerust met een Intel Core M-processor, bij de goedkoopste versie is het een Core m3-chip, de duurste versie beschikt over een Core m7-chip. Bij de Surface Pro 4 vinden we in de goedkoopste uitvoering eveneens een Core m3-processor, bij duurdere versies gaat het om een Core i5 of Core i7. De goedkoopste versie van de Spectre x2 en Surface Pro 4 hebben beide een adviesprijs van 999 euro. HP levert er voor dat geld zowel een toetsenbordcover als stylus bij, Microsoft stopt enkel een Surface Pen in de doos.

Naast het verschil in processor heeft de duurdere variant van de HP Spectre x2 ook meer opslagruimte en werkgeheugen. In plaats van 128GB is er 256GB aan schijfruimte, het werkgeheugen bedraagt niet 4GB, maar 8GB. Deze drie verschillen zorgen ervoor dat de duurdere variant van de Spectre x2 maar liefst 500 euro meer moet kosten, ofwel 1499 euro.

Zoals je bij een nieuw Windows-systeem kan verwachten, heeft HP de Spectre x2 voorzien van Windows 10, de nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem. Een opmerkelijke eigenschap van de Spectre x2 is de aanwezigheid van een Intel RealSense-camera, welke driedimensionale beelden kan vastleggen. Ik kan je bij voorbaat zeggen dat daar nog maar bar weinig toepassingen voor zijn, maar je kan ook stellen dat de Spectre x2 alvast op de toekomst is voorbereid.

De adviesprijs van de Spectre x2 bedraagt voor de goedkoopste variant dus 999 euro, voor de duurdere versie moet 1499 euro neergeteld worden.