1 min

Het dreigingslandschap is het afgelopen jaar sterk veranderd, met name door de evolutie van de cybercriminele economie. Dit ecosysteem is uitgegroeid tot een volwaardige industrie, met een netwerk van ondersteunende diensten en een geavanceerde, professionele aanpak van operaties.

Net zoals IT-leveranciers zijn overgestapt op “as a service”-modellen, geldt dit ook voor het cyberecosysteem. Access brokers, ransomware, malware levering en andere vormen van cybercriminaliteit hebben de drempel verlaagd voor potentiële hackers om toe te slaan.

Deze trend wordt aangewakkerd door criminele marktplaatsen waar malwarediensten kunnen worden gekocht en gestolen inloggegevens en andere data in bulk kunnen worden verkocht. Access brokers maken gebruik van kwetsbaarheden in software om toegang te krijgen tot honderden netwerken, om deze vervolgens weer door te verkopen aan andere criminelen. Vaak wordt dezelfde misbruikte toegang meerdere keren verkocht. Ransomware-aanbieders en andere aanvallers kopen inloggegevens en toegang om criminele activiteiten met een hoger risico en hogere beloningen uit te voeren.

Dit alles leidt tot nieuwe uitdagingen bij het beschermen van jouw organisatie. Door onderstaand formulier in te vullen download je het Sophos 2023 Threat Report, met daarin meer inzichten.