4min

Tags in dit artikel

, ,

De afgelopen 15 jaar heb ik de evolutie van de open source-beweging op de voet kunnen volgen. Sinds de bescheiden start is open source uitgegroeid tot het fundament van het internet en het web, en wordt het gebruikt door bedrijven over de hele wereld. Onderzoek van Red Hat uit 2021 wijst uit dat 90% van IT-leiders enterprise open source gebruiken. In het vorige decennium was open source de motor achter de meeste moderne technologische innovaties en veel van het succes was te danken aan de cloud. Zoals Matt Asay het mooi verwoordde: “open source werd steeds groter en winstgevender door juist datgene waarvan we dachten dat het open source de das om zou doen: de cloud”.  

Een korte geschiedenis van open source

Er is een grote kans dat jij als consument open source-software hebt gebruikt. Het Linux-besturingssysteem, de webbrowser Mozilla Firefox of de mediaspeler VLC zijn bekende voorbeelden van populaire open source-software. Aan de bedrijfskant werd mid-jaren ‘90 open source-software zoals Apache HTTP Server en MySQL uitgebracht, wat bedrijven tot op de dag van vandaag gebruiken. In die tijd kon je open source-software alleen maar toepassen wanneer je het zelf installeerde, configureerde en beheerde. Nu kan een bedrijf er ook voor kiezen om beheerde versies van deze open source-projecten te gebruiken, meestal in de cloud. Een ‘beheerde versie’ houdt in dat een leverancier de patching, het updaten, het onderhoud en de security van de onderliggende infrastructuur voor zijn rekening neemt, zodat bedrijven zich kunnen richten op hun kerntaken.

Bedrijven die beheerde versies van open source-software aanbieden, dragen vaak ook bij aan bugfixes, security, schaalbaarheid, prestaties en functieverbeteringen in de open source-projecten. “Er is een nieuw bedrijfsmodel ontstaan waarin bedrijven uit verschillende sectoren samenwerken om ontwikkelingsmiddelen te delen en gemeenschappelijke open-source code bases te bouwen waarop ze hun eigen producten en diensten kunnen differentiëren”, schreef Jim Zemlin, directeur van The Linux Foundation, in 2014.

Waarom bedrijven open source in de cloud gebruiken

De voordelen van het gebruik van open source-software zijn bekend, maar waarom zou je als onderneming kiezen voor open source in de cloud? Om te beginnen verhoogt de cloud snelheid en agility, werkt het kostenbesparend en biedt het de mogelijkheid om binnen enkele minuten wereldwijd te gaan. Met de cloud is het niet nodig kapitaal vooraf uit te geven voor servers en datacenters, in plaats daarvan betaal je er pas voor wanneer je het verbruikt als variabele uitgave. De cloud biedt ook ongeëvenaarde betrouwbaarheid, security en prestaties die een datacenter in eigenbeheer niet kan bieden. Bovendien willen veel bedrijven profiteren van open source-software als beheerde service. De redenen voor het gebruik van beheerde services zijn duidelijk. Zou je liever een team hebben dat zich bezighoudt met het schalen, patchen en onderhouden van software of laat je dat zware werk liever over aan een leverancier om te kunnen concentreren op andere belangrijke zaken? Het antwoord is veelal het laatste.

Een andere reden waarom bedrijven de voorkeur geven aan beheerde diensten is technische ondersteuning. In de begintijd van open source was ondersteuning niet gemakkelijk beschikbaar, dus vertrouwden bedrijven op door de leverancier beheerde versies om een goede klantervaring te garanderen. Hoewel die relatie de laatste jaren is veranderd dankzij betere documentatie, robuuste infrastructuur en ontwikkelaarsfora, hebben bedrijven een voorkeur voor software met on-demand ondersteuning. On-demand toegang tot support engineers kan de downtime voor klanten verminderen, mocht dat nodig zijn. Het draaien van een beheerde versie van open source-software in de cloud biedt bedrijven de mogelijkheid om risico’s te beperken en tegelijkertijd flexibel te blijven.

Clouddiensten kunnen helpen bij migratie

Nog een voordeel van de cloud is dat het bedrijven keuzevrijheid geeft. Ondernemingen gebruiken de cloud om over te stappen van bedrijfseigen naar open source-software. Na jaren opgesloten te zijn geweest in prioritaire software, kan de overgang naar open source beangstigend lijken. Er zijn tal van voorbeelden van bedrijven die ongelukkig zijn met conventionele database providers die duur zijn en hoge licentiekosten hebben. Gelukkig bieden cloud providers diensten aan die de overstap naar open source makkelijker maken en tegelijkertijd de downtime voor klanten minimaliseren. Bijvoorbeeld: PostgreSQL is een populair open source-database management systeem. Het onlangs uitgebrachte open source ‘Babelfish voor PostgreSQL’ maakt het sneller en eenvoudiger om SQL Server-toepassingen te migreren naar PostgreSQL. Het biedt de mogelijkheid voor PostgreSQL om query’s te begrijpen van toepassingen die zijn geschreven voor Microsoft SQL Server. En het zijn niet alleen open source-databases. Klanten zoals Slalom, IBM en Infosys hebben ‘Porting Assistant for .NET’, een AWS Service, gebruikt om applicaties naar Linux te verplaatsen. Dit hielp klanten bij de overstap naar open source-besturingssystemen in de cloud.

Vooruitkijken

Ik kreeg voor het eerst belangstelling voor de open source-beweging toen een docent enthousiast sprak over de filosofieën ervan, tijdens mijn tweede jaar aan de universiteit. Dat was zo’n 15 jaar geleden, en sindsdien is er veel veranderd in de IT – met name de brede adoptie van de cloud. Uit een onderzoek van O’Reilly media uit 2020 blijkt dat meer dan 88% van de organisaties cloud computing gebruikt. Een studie van Gartner uit 2021 schatte bovendien dat de uitgaven van eindgebruikers aan openbare clouddiensten met ongeveer 22% zouden stijgen tot 482 miljard dollar in 2022. Het is moeilijk te voorspellen wat de komende 15 jaar op technologisch gebied voor ons in petto heeft. Maar als we naar deze trends kijken, kunnen we stellen dat de combinatie van open source en de cloud een grote rol speelt in de toekomst van IT.

Dit is een ingezonden bijdrage van Sohan Maheshwar, Developer Advocate bij AWS. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.