5min

De titel en de vraagstelling van dit artikel is vrij duidelijk, gaat het Microsoft nog lukken om succesvol te worden op de smartphonemarkt. Als het nog ooit succesvol wordt op de smartphonemarkt is het waarschijnlijk met Windows 10, hoewel sommige mensen zich dat niet realiseren, loopt Windows 10 mijlenver voor op Android en iOS, de vraag is alleen of dat voldoende is.

Je kan wel een nieuw innovatief product bedenken en ontwikkelen, dat technisch gezien veel verder is dan de concurrentie, maar als gebruikers er niet warm voor lopen, dan heb je er helemaal niets aan. Microsoft heeft met Windows 10 Mobile een heel goed product in huis, maar het heeft nog geen manier gevonden om het goed in de markt te zetten. Wellicht dat we in 2017 wel langzaam de mogelijkheden van Windows 10 gaan zien en het bedrijf op die manier geduldig de markt kan veroveren.

Wat is er dan zo goed aan Windows 10 Mobile?

Als mensen een mobiel besturingssysteem overwegen kijken ze vaak naar een aantal zaken. Hoe ziet het eruit? Is het gebruiksvriendelijk? En kan ik al mijn apps die ik nu heb blijven gebruiken? Die vragen zijn redelijk makkelijk te beantwoorden, ja, ja en nee. Windows 10 Mobile is zeker geen lelijk besturingssysteem, het is ook gebruiksvriendelijk want het leunt enorm op de pc-ervaring, maar nee, de hoeveelheid apps komt nog niet in de buurt van Android en iOS.

Toch is het, volgens velen, een goed besturingssysteem voor de toekomst, ik deel die mening zelf tot op zekere hoogte want zonder goede apps krijg je de massa nou eenmaal niet overtuigd. Het is een goed besturingssysteem omdat Windows 10 voor de pc en tablet onder de motorkap identiek is aan Windows 10 Mobile, dat technische feitje gecombineerd met Continuum biedt enorme mogelijkheden voor de toekomst.

Wat is Continuum ook alweer?

Met Continumm is het mogelijk om je Windows 10 Mobile via een adapter, maar eventueel ook draadloos, te koppelen aan een beeldscherm, toetsenbord en muis. De mobiele Windows-omgeving wordt dan opgeschaald naar een volledige pc-ervaring. De rekenkracht van smartphones vandaag de dag is ruim voldoende om dit te faciliteren. Dell en Intel willen volgend jaar een stap verder gaan en een laptop-processor toepassen in een smartphone.

windowscontinuum_continuum-productivity-03

Het ecosysteem van de toekomst

Het wordt gezien als het ecosysteem van de toekomst, dat je smartphone, oorspronkelijk bedoeld om mee te bellen, straks in staat is om al je computerapparatuur te vervangen. Je smartphone is dan ook je desktop, laptop en tablet. Je kan het je wellicht nog maar moeilijk voorstellen, maar deze innovatieslag is dichterbij dan je denkt. Microsoft timmert op de achtergrond ook gewoon door aan dit ecosysteem, zo kan je een Windows 10 Mobile-smartphone koppelen aan elk Windows 10-apparaat. Ongeacht of dat Windows 10-systeem jouw eigendom is of niet. Het kan ook een Windows 10-systeem zijn in een Bibliotheek of van een collega die even is lunchen, je hebt niet eens een wachtwoord nodig om te koppelen. Door ermee te koppelen kan je gebruik maken van het beeldscherm, toetsenbord en de muis. Je kan er dan eenvoudig op werken, de data van de pc blijft afgeschermd, je werkt gewoon op je smartphone.

Dell, HP en Microsoft zijn inmiddels druk bezig met een aantal producten die hier gebruik van gaan maken. We hebben ook al een aantal producten voorbij zien komen. De verwachting is echter dat Microsoft nog wel even door blijft timmeren om dit nieuwe ecosysteem te perfectioneren.

dell-stack-930x436

Microsoft heeft met Windows Phone, het vorige Microsoft-avontuur op de smarrphonemarkt, geleerd dat heel veel geld er tegen aan gooien en enorm veel smartphones uitbrengen niet zorgt voor een substantieel marktaandeel. Microsoft lijkt nu eerst de zakelijke markt te willen veroveren en hoopt dan waarschijnlijk vanzelf de consument te kunnen bereiken. Op die manier is BlackBerry ook ooit onverwacht populair geworden onder de consument, helaas voor de Canadese fabrikant was het succes ook net zo snel weer verdwenen.

Met de Surface-producten gooit het bedrijf keer op keer hoge ogen en de verkoopcijfers zijn ook vaak boven verwachting. Volgend jaar wordt de Surface Phone verwacht en dan zal het even spannend worden, of Microsoft dan ook weet te overtuigen. Microsoft zal volgend jaar zakelijke gebruikers moeten overtuigen om te kiezen voor een Surface Phone. Als dat lukt en Microsoft weet het ecosysteem goed werkend neer te zetten, dan kan het balletje weleens vanzelf gaan rollen. Dan volgt de consument vanzelf. Wat Microsoft daarin nodig heeft is ook een flinke dosis geluk.

Apps blijft een grote uitdaging

Het app-aanbod binnen Windows 10 zal voorlopig een uitdaging blijven voor Microsoft, ontwikkelaars wachten over het algemeen op voldoende gebruikers, voordat ze een app te ontwikkelen voor een platform, terwijl gebruikers wachten op een goed app-aanbod. Dat is een vicieuze cirkel die moet worden doorbroken, Microsoft doet dat deze keer niet door er heel veel geld tegen aan te gooien, maar om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Om te beginnen heeft het Xamarin overgenomen, een platform dat gebaseerd is op C# (Microsoft) om crossplatform apps te ontwikkelen, je kan met Xamarin apps ontwikkelen voor zowel Android, iOS als Windows. De codebase wordt grotendeels gedeeld. Daarnaast heeft Microsoft een iOS-conversietool ontwikkeld, waarmee ontwikkelaars hun iOS-apps kunnen converteren naar een Windows 10-app en met wat simpele aanpassingen de app kunnen afwerken. Volgens Microsoft kunnen ontwikkelaars binnen een paar uur een iOS-app gereed maken voor Windows.

Concurrentie nog mijlenver weg

Waar Microsoft zich in elk geval niet druk over hoeft te maken is de concurrentie. Aan de ene kant heb je Android, dat is zeer geschikt voor smartphones en tablets, maar voor een pc-besturingssysteem schiet het simpelweg te kort. Ook qua beveiligingen heeft Google nog een lange weg te gaan, voordat men Android-pc’s als een optie ziet. Met Chrome OS heeft Google wel een veilig besturingssysteem in handen en het probeert de Android-apps daar nu op te introduceren, maar die combinatie kan niet werken als een nieuw ecosysteem, waarbij verschillende formfactors worden gecombineerd.

Aan de andere kant is er concurrentie van Apple, dat met iOS en macOS twee goede besturingssystemen in handen heeft, deze werken via de cloud ook heel aardig samen, maar wil Apple overstappen naar één apparaat wat alles kan, dan zal het afscheid moeten nemen van macOS en moet het iOS geschikt maken voor x86-chipsets. Het is een optie die ik niet onhaalbaar acht, maar wel één die niet eenvoudig is te realiseren, als Apple die ambitie heeft moet het de komende jaren nog flink aan de weg timmeren. Het bedrijf heeft in elk geval altijd geroepen dat iOS en macOS niet worden samengevoegd.

2017 is het jaar voor Windows 10 Mobile

Komend jaar wordt het spannend voor Windows 10 Mobile, want verwacht wordt dat Microsoft dan met een Surface Phone komt en ook Dell en HP meer gas gaan geven op Continuum en het gebruiken van een Windows-smartphone als pc. Dan zal duidelijk moeten worden of de gebruiker ook enthousiast is het een nieuwe ecosysteem.