Microsoft heeft met de ontwikkeling van Windows 10 Mobile een nieuwe grote mijlpaal bereikt, die hoewel er nu niet al teveel aandacht aan wordt besteedt, weleens groter kan zijn dan iedereen nu zal vermoeden. Windows 10 Mobile biedt nu namelijk ook ondersteuning voor Intel x86-processoren en daarmee kan Microsoft op termijn pas echt de mobiele markt veroveren.

Microsoft speelt op dit moment nog steeds een zeer kleine en bescheiden rol op de smartphonemarkt, Windows Phone 7 en Windows Phone 8 zijn er niet in geslaagd weerstand te bieden tegen Android en iOS. We zouden kunnen stellen dat het zeer beperkte succes onvoldoende is en ze eigenlijk gewoon gefaald hebben.

Inmiddels is Microsoft aanbelandt bij Windows 10 Mobile, wederom een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem. Met Windows 10 Mobile begint Microsoft eigenlijk gewoon weer van voor af aan. Veel bestaande Windows Phone 8-toestellen kunnen binnenkort nog wel upgraden naar Windows 10 Mobile, maar de app-ontwikkeling begint met Windows 10 eigenlijk weer van voor af aan.

Windows 10 Mobile heeft één unieke feature die het besturingssysteem in de toekomst zeer succesvol kan gaan maken en die feature heet Continuum. Daarmee is het mogelijk om bij bepaalde toestellen via een dock een monitor, toetsenbord en muis aan de sluiten op de Windows 10-smartphone. vervolgens zal op de monitor Continuum worden getoond, dat is het Windows 10 besturingssysteem zoals je dat op een tablet of pc te zien krijgt. Je kan met Continuum je smartphone dus echt als pc gebruiken, wel is het gebruik van apps beperkt tot de apps in de Windows Store. Daarin zijn nog niet enorm veel goede apps te vinden, maar het Office-pakket van Microsoft is in elk geval aanwezig.

Nu heeft Microsoft ondersteuning toegevoegd voor Intel x86-processoren, voor Continuum betekent dat een forse vooruitgang, Microsoft kan er namelijk voor kiezen om op smartphones met een Intel-processor het app-aanbod in Continuum niet te beperken tot de Windows Store, maar ook ondersteuning te bieden voor oude vertrouwde win32-applicaties. Dat zou betekenen dat je je smartphone als pc kan gebruiken en er direct miljoenen applicaties voor beschikbaar zijn. Gewoon even Adobe Photoshop draaien op je smartphone.

Microsoft heeft tot op heden alleen de ondersteuning van de Intel-chips bevestigd, maar nog niet of Continuum wordt uitgebreid. Ook zijn er nog geen smartphones aangekondigd met een Intel processor. Mogelijk komt Microsoft aan het einde van het jaar dan toch met die Surface Phone met een Intel-chip die de smartphonemarkt echt gaat veroveren. Voor nu is het nog even afwachten.