In een wereld van globalisering en toenadering is het geen verrassing dat de software-industrie blijft samenwerken en consolideren.

Gradle komt voort uit post-pandemische polygamie van bedrijfsbinding. De specialist in productiviteit (en geluk) van ontwikkelaars staat bekend om zijn Gradle Enterprise product en zogenaamde developer productivity engineering aanpak.

In reële termen is de technologie afgestemd op het leveren van technologieën voor het versnellen van bouw- en testprestaties en analyses, om de betrouwbaarheid van de toolchain van ontwikkelaars te verbeteren. Gradle is ook het bedrijf achter de populaire open source Gradle Build Tool.

Maar genoeg achtergrond alvast, Gradle is druk bezig geweest en heeft deze maand de leverancier van softwareontwikkelingstechnologie Triplequote overgenomen. Wat betekent dat?

Wat is Scala?

De missie van Triplequote is om de productiviteit van Scala-teams te verhogen door de compilatietijd van Scala-programma’s drastisch te verminderen. “Wij dromen van een wereld waarin het compileren van Scala even snel is als Java”, stelt het bedrijf in zijn mission statement. Scala is uiteraard een hoog-niveau (d.w.z. sterk geabstraheerd en met gebruik van natuurlijke taaltermen) software applicatie ontwikkelingstaal die object-georiënteerd en functioneel programmeren verweeft tot één gecombineerde technologie propositie.

Volgens Scala.org “helpen de statische types van Scala om bugs in complexe toepassingen te vermijden en laten de JVM [Java Virtual Machine] en JavaScript runtimes [ontwikkelaars] krachtige systemen bouwen met gemakkelijke toegang tot enorme ecosystemen van bibliotheken.”

Gradle zegt nu dat het zijn portfolio oplossingen voor ontwikkelaarsproductiviteit rechtstreeks heeft uitgebreid naar de Scala-ontwikkelaarsgemeenschap. Hoe heeft het dat gedaan? Door sneller te bouwen met ’s werelds enige parallelle compiler voor de Scala-taal, Hydra. Hydra, beschikbaar op GitHub, is een parallelle login cracker die talrijke protocollen ondersteunt om aan te vallen. Het wordt vaak gebruikt door netwerkingenieurs en pentesters om brute force-aanvallen uit te voeren om systemen voor gebruikers te beveiligen.

“Deze overname brengt ons een stap dichter bij onze visie om een gemeenschappelijk productiviteitsplatform te bieden voor alle bouwsystemen en taalecosystemen, zodat op een dag alle softwarecode wordt gebouwd met Gradle Enterprise”, zegt Hans Dockter, Gradle-medeoprichter en -CEO. “We kijken uit naar de mogelijkheid die deze overname biedt om meer rechtstreeks met de Scala-community samen te werken in dit streven.”

Procesknelpunten doorbreken

Zoals gezegd biedt Gradle Gradle Enterprise aan als een technology-enablement platform voor de praktijk van Developer Productivity Engineering (DPE). Dit product heeft tot doel de productiviteit van ontwikkelaars te verbeteren door kritieke knelpunten in het softwareontwikkelingsproces weg te nemen, zoals trage builds, inefficiënte probleemoplossing, flaky tests en een algemeen gebrek aan waarneembaarheid van build- en testprocessen.

Nu met Hydra, is de suggestie hier dat Gradle een meer redelijke oplossing heeft voor de productiviteit van ontwikkelaars, speciaal ontworpen om de kritieke pijn van de Scala-ontwikkelaarscommunity van onnodig langzame builds aan te pakken.

“Triplequote is verheugd de krachten te bundelen met een bedrijf dat onze passie voor technische oplossingen voor uitdagingen op het gebied van ontwikkelaarsproductiviteit deelt”, zegt Iulian Dragoș, medeoprichter bij Triplequote.

“Onze gemeenschappelijke wortels in open source maken dit ook een geweldige culturele fit”, voegt de andere oprichter van Triplequote, Mirco Dotta, toe.

Prestatieversnelling

De overname van Triplequote door Gradle maakt de weg vrij voor Gradle Enterprise-ondersteuning voor sbt, het bouwsysteem dat wordt gebruikt om Scala-applicaties te bouwen. Scala-ontwikkelaars zullen gebruik kunnen maken van het volledige scala aan productiviteitsmogelijkheden voor ontwikkelaars van Gradle Enterprise. Dit omvat aanvullende prestatieversnellingstechnologieën (waaronder build caching, ML-gebaseerde voorspellende testselectie en testdistributie), probleemoplossing met Build Scan, analyse van storingen en diepe observeerbaarheid en trend telemetrie.

Multi-build systeemondersteuning is de kern van Gradle’s DPE strategie en visie. Zowel Gradle Enterprise als de Hydra Scala compiler ondersteunen al enkele van de meest populaire bouwsystemen, waaronder Gradle Build Tool, Apache Maven en Bazel.

Martin Odersky, bedenker van de programmeertaal Scala en lid van de adviesraad van Triplequote, zal een technische adviesrol blijven vervullen bij Gradle.

Productiviteit van de ontwikkelaar

“Ik denk dat Gradle uitstekend past bij Triplequote omdat beide bedrijven geobsedeerd zijn door het vinden van manieren om de ervaring van ontwikkelaars te transformeren en niet alleen incrementeel te verbeteren”, aldus Martin Odersky. “Het zal geweldig zijn voor het Scala-ecosysteem om hetzelfde niveau van DPE-ondersteuning te hebben dat de rest van het JVM-ecosysteem geniet.”

Waar dit hele verhaal van ontwikkelaarsproductiviteit vervolgens heen gaat is veelzeggend.

Hier zagen we dat het bedrijf naar zichzelf verwijst als een specialist in productiviteit en geluk – en hoewel dat in het begin mogelijk wollig klonk, is de productiviteitstools gericht op problemen met de toolchain van ontwikkelaars tot op een zeer granulair niveau (flaky tests enz.), dus dat is een flink aantal niveaus hoger dan het soort analyses over ‘ben je gelukkig in je werk’ dat we zouden kunnen aantreffen op een employee experience-oplossing.