3min

Atlassian heeft zijn Jira Software-portfolio van nieuwe functionaliteit voorzien. Onder meer via de introductie van de tool Jira Product Discovery, de integratie van Jira Work Management in de Jira Suite en nieuwe aanpassingen aan Jira Worfklow Templates.

Met de nieuw aangekondigde tooling en integraties wil Atlassian zijn Jira-platform nog meer de centrale plek maken voor softwareontwikkeling, de samenwerking op dit gebied en de uiteindelijke oplevering van applicaties die echt impact maken voor bedrijven.

Introductie Jira Product Discovery

Volgens Atlassian is het belangrijk dat alle betrokken interne teams bij het ontwikkelen van applicaties een duidelijke eensgezinde mening hebben over waar deze applicaties aan moeten voldoen en wat zij uiteindelijk moeten opleveren. Dit liefst voordat de daadwerkelijke code is geschreven.

De nu geïntroduceerde tool Jira Product Discovery moet hierbij helpen. De tool, nu in open bèta beschikbaar, moet bedrijven specifiek helpen bij het identificeren van welke functionaliteit zij moeten ontwikkelen voor een grotere impact van de betreffende applicaties. Voor dit identificatieproces combineert de tool niet alleen onderzoeksinformatie, maar ook feedback van klanten en de prioriteiten die bedrijven zelf hier intern voor stellen.

Compleet inzicht

De tool biedt een compleet inzicht in het beslissingsproces rondom het bepalen van de te ontwikkelen applicaties en stelt iedere belanghebbende in staat hieraan bij te dragen. Meer concreet biedt de tool een dashboard waarin alle belanghebbenden hun ideeën voor een bepaalde applicatie kunnen opslaan. Deze ideeën zijn voor iedereen inzichtelijk en worden aan zakelijke uitkomsten gekoppeld. Daarnaast kunnen zij op prioriteit worden gerangschikt, onder meer op basis van data als strategische waarde of impact op eindgebruikers.

Uiteindelijk moet deze transparantie tot betere beslissingen leiden. Wanneer iedereen het over de uiteindelijke doelstellingen en vorm van een nieuwe applicatie eens is, geeft de tool alle data door aan andere producten binnen het Jira-portfolio. Hiermee kunnen ontwikkelteams dan hun ontwikkeltrajecten starten of sprints uitvoeren om de uiteindelijke doelen te bereiken.

Jira Product Discovery is waarschijnlijk rond mei dit jaar beschikbaar en is gratis tot drie ontwikkelaars. Boven deze eerste drie gratis gebruikers, kost de tool 10 dollar per maand/gebruiker.

Integratie Jira Work Management

Naast Jira Product Discovery, is nu ook de Jira Work Management-tool in de Jira suite van oplossingen geïntegreerd. Deze tool, die al sinds april 2021 beschikbaar is, stelt zakelijke en ontwikkelteams in staat vanuit één omgeving  ontwikkelpprojecten en -trajecten te plannen, in de gaten te houden en te beheren.

Door nu de Jira-software en Jira Work management vanuit een enkele omgeving te gebruiken, is het mogelijk de onderlingen samenwerking nog meer te stroomlijnen. Bedrijven kunnen hierdoor nieuwe features voor hun applicaties verspreiden en in de markt zetten, terwijl deze altijd ‘in sync’ zijn met het ontwikkelproces.

Met de integratie kunnen klanten deze samenwerking visualiseren voor meerdere ontwikkel- en business teams. Dit via projectoverstijgende dashboards en rapportagemogelijkheden. Ook kunnen zij hiermee afzonderlijke tools koppelen via first- en third-party integraties uit het Atlassian-ecosysteem.

Jira Work management is tot maart 2024 gratis voor gebruikers van Jira Software. Hoeveel de tool na die datum gaat kosten, is niet bekend.

Gratis maatwerkworkflows

Verder heeft Atlassian aan zijn Jira Workflow Templates-tool een reeks van gratis rechtstreeks in playbooks toepasbare op maat gemaakte templates toegevoegd. Deze voorgebouwde templates zijn ontwikkeld op basis van industriespecifieke best pratcices. De templates helpen klanten makkelijker te starten met het beheer van hun projecten met de cloudgebaseerde producten van Atlassian en de daarbij behorende partner-integraties.

TIP: Atlassian breidt functionaliteit Open DevOps-oplossing in Jira uit.