Rondleiding door fulfillment center

We wisten niet goed wat we moesten verwachten van de rondleiding door het fulfillment center. In eerste instantie hadden we vooral een beeld van voornamelijk dozen schuiven. In de praktijk komt er heel wat meer bij kijken en daarom is een blik achter de schermen nooit verkeerd. Het fulfillment center is met 63,500m2 een enorme oppervlakte, waar enorm veel ruimte is om producten op te slaan. In totaal werken er zo’n 450 mensen die verantwoordelijk zijn voor het leveren van zo’n 50.000 producten per dag.

De rondleiding begon bij een sorteermachine die alle inkomende pakketten verwerkt. We zagen luchtvracht voorbijkomen maar ook vracht die per vrachtwagen of boot is vervoerd.  De pakketten gaan over een lopende band met een 3D-barcodescanner. Op elke doos is een ordernummer aanwezig dat met de barcodescanner kan worden gevonden. Op basis daarvan weet de sorteermachine waar het pakket heen moet. Vervolgens worden de pakketten verzameld op pallets en binnen het sorteercentrum naar hun volgende bestemming gebracht. Dat kan simpelweg tijdelijke opslag zijn, of een locatie waar de dozen worden aangevuld met accessoires of worden uitgepakt, geïnstalleerd en vervolgens weer ingepakt.

Het personeel dat binnen het fulfillment center werkt heeft een scanner waarmee dozen gescand kunnen worden, om vervolgens te zien wat ermee moet gebeuren. In de software van de scanner zit ook een aantal beveiligingen ingebouwd. Zo kan een pallet bijvoorbeeld niet in een verkeerd schap worden geplaatst, de hefttruckchauffeur moet de labels op de dozen scannen maar ook op het vak waar de pallet wordt geplaatst. Als dit niet correct is weigert de scanner verder te gaan. Op die manier zijn alle acties geprogrammeerd. Bij een fout van een werknemer blokkeert de scanner tot het goed gedaan wordt.

We hebben een aantal verschillende locaties binnen het fulfillment center bezocht waar voor elk type product andere werkzaamheden worden uitgevoerd. Het makkelijkste is om te beschrijven wat voor weg bepaalde type producten kunnen afleggen in het fulfillment center.

Workstations

De workstations worden door Dell EMC gefabriceerd in Polen en vervolgens per vrachtwagen naar Tilburg gebracht. Hier worden ze gesorteerd en worden de bestellingen afgemaakt. Na het eerste sorteermoment is het tijd om alle dozen open te maken, want in het fulfillment center worden vervolgens nog de toetsenborden, muizen en stroomkabels toegevoegd. Die zijn namelijk niet generiek, in Europa hebben we veel verschillende stekkers en toetsenbord layouts. Afhankelijk van waar een bedrijf is gevestigd of wat er in het bestelproces wordt aangegeven kan dit afwijken. Daarom worden deze accessoires in een later stadium toegevoegd.

Ook hier geldt weer dat een werknemer zowel de doos als de stroomkabel en het toetsenbord moet scannen, anders gaat de handscanner niet verder. Hierdoor weet Dell EMC zeker dat de juiste accessoires in de juiste doos zitten.

Installatieservice

Binnen dit fulfillmentproces is er nog een extra stap en dat is de zogenaamde installatieservice. Daarvan is er een offline en een connected variant. Deze kan worden ingezet voor workstations maar ook voor laptops. Dit zijn twee verschillende trajecten, de niet connected variant zijn standaard Windows- of Linux-installaties, terwijl bij de connected-variant er echt contact wordt gezocht via een VPN-verbinding met netwerk van de klant en er echt een bedrijfsimage wordt geladen inclusief aanmeldingen bij Active Directory en de installatie van het gebruikersprofiel van de werknemer. Zodat het systeem bij het openen van de doos meteen klaar is voor gebruik.

Werknemers van het fulfillment center zorgen ervoor dat deze nieuwe systemen worden verbonden met het netwerk. Afhankelijk van de service tag van het systeem weet het Dell EMC-netwerk welke image er moet worden geïnstalleerd. Voor welk bedrijf de installatie wordt gedaan is door Dell EMC niet zichtbaar gemaakt. Werknemers binnen het fulfillment center hebben dan ook geen idee voor wie een systeem is. Het enige wat zij zien zijn serienummers en ordernummers en op een aantal monitoren is de status van een installatie te zien, maar meer ook niet.

Dell EMC wil duidelijk elke vorm van misbruik tegengaan en heeft daarom de regel ingevoerd dat mensen die een connected installatie doen, elk jaar opnieuw een verklaring van goed gedrag moeten overleggen. Dat betekent dat ze dus nooit in aanraking zijn gekomen met de politie.

Laptops

Mobiele producten zoals laptops, tablets en smartphones worden zoals eerder vermeld door ODM-partners gefabriceerd in China. De producten worden vervolgens verscheept via de lucht of per boot. Na aankomst op Schiphol of in de haven van Rotterdam worden de producten naar Tilburg verscheept, waar ze vervolgens weer eerst langs de 3D-barcodescanner moeten om gesorteerd te worden. In dit geval hoeven er geen stroomkabels of toetsenborden toegevoegd te worden- dat is bij de productie al gedaan. In dit geval is het de vraag of er een installatieservice nodig is, of er accessoires moeten worden toegevoegd of producten van de klant zelf. Vervolgens vindt sortering voor verzending naar de klant plaats.

Servers en serverracks

Naast de workstations en laptops verkoopt Dell EMC natuurlijk ook servers, ook die worden gesorteerd in Tilburg en waar nodig voorzien van accessoires. Wat Dell EMC ook verzorgd in zijn fulfillment center is het inrichten van complete serverracks. Bedrijven kunnen een compleet rack samenstellen en de inrichting laten verzorgen door Dell EMC. Dit neemt een bedrijf een hoop werk uit handen en het enige wat er bij levering nog hoeft te worden gedaan is het serverrack op zijn plek zetten, de stroomkabels en netwerkkabels aan te sluiten en men is klaar.

Het inrichten van zo’n serverrack hoeft overigens niet alleen met Dell EMC-hardware. Als een klant gebruik wil maken van producten van andere fabrikanten is dat ook geen enkel probleem. Zo zagen we in het fulfillment center de nodige Cisco-switches voorbijkomen.

Verder zagen we een tiental dames zitten die allemaal druk bezig waren met het inrichten van serverracks. Waarbij de netwerkkabels allemaal heel netjes in de racks werden geplaatst, zodat de luchtstromen van de servers optimaal zijn. We kregen als uitleg van Dell EMC dat hier voornamelijk vrouwen aan werken, omdat die over het algemeen wat kleinere handen hebben en daardoor het werk makkelijker kunnen doen. Ook op de afdeling waar accessoires voor servers worden samengesteld en geleverd werken voornamelijk vrouwen. Hier wordt veel gewerkt met kleine schroefjes en het hebben van kleinere handen biedt dan simpelweg voordeel.

Monitoren

Dell EMC heeft al jarenlang zijn eigen monitorenlijn, waarbij het bij een ODM-partner zijn eigen monitoren besteld. We weten dat LG bijvoorbeeld al jarenlang een partner is van Dell ECM. De productie van die monitoren wordt in China of Korea gedaan en vervolgens worden de monitoren naar Tilburg verscheept. In de zijkant van de dozen van de monitoren zit een apart vak wat in het fullfilment center wordt opengesneden. Vervolgens wordt hier de stroomkabel toegevoegd die nodig is voor de specifieke bestelling en wordt het vakje weer dichtgemaakt. Op die manier kan Dell EMC voldoende monitoren op voorraad houden en deze snel leveren wanneer klanten hierom vragen.

Een fulfillment center kan je blijven optimaliseren

Wij komen niet elke week in een fulfillment center, maar op ons kwam het redelijk efficiënt over. Er rijden een honderdtal heftrucks kriskras door elkaar, waarbij het ons verbaast dat er geen ongelukken gebeuren. Ook het tempo waarin accessoires aan dozen worden toegevoegd gaat zeer rap. Het ziet eruit als een strak geoliede machine. Dat betekent natuurlijk niet dat er niks beter kan. Bij Dell EMC geven ze ook aan dat er regelmatig dingen worden aangepast. Complete zones worden herzien om processen te verbeteren.

In het fulfillment center van Dell EMC werken ook nog redelijk wat mensen. Alle heftrucks worden door mensen bediend. Inmiddels weten we van partijen als Amazon dat die al zijn overgestapt op fulfillment centers waarbij robots flink wat taken hebben overgenomen. Bij Dell EMC maken de mensen op de heftruck de meeste meters, maar dat zou in theorie veel sneller en beter kunnen met robots. Dell EMC liet weten dat het die ontwikkelingen wel volgt, maar op dit moment geen plannen heeft om daarop over te stappen.

Beveiliging

Mensen die in het fulfillment center werken, komen elke dag in aanraking met producten met een hoge waarde. Hierdoor is een stukje beveiliging ook enorm belangrijk. Diefstal komt helaas in elk bedrijf voor en zeker in een fulfillment center is het zaak dat te voorkomen. Het fulfillment center van Dell EMC voldoet aan diverse ISO-certificeringen maar ook aan de TAPA A beveiligingsstandaard. Dat betekent dat bezoekers minimaal 24 uur van te voren moeten worden aangemeld, er overal camera’s hangen en iedereen zich bij binnenkomst moet legitimeren (ook het personeel). Verder mag je niets mee naar binnen nemen dat niet is geregistreerd. Ook wij werden gefouilleerd en moesten langs een scanner bij het verlaten van het fulfillment center.

Al met al goed om eens een kijkje achter de schermen te hebben bij een grote speler als Dell EMC. Die toch bij menig bedrijf voorziet in de hardware op kantoor of in het datacenter. Het is een complex proces waarbij bestellingen van klanten, ook compleet op maat, binnen een paar dagen geleverd kunnen worden. Waarbij de pc of server al de nodige kilometers heeft gemaakt alvorens die door de eindgebruiker wordt uitgepakt.