3min

Waar andere pc-fabrikanten ervoor kiezen om één of twee keer per jaar hun complete portfolio te vernieuwen met nieuwe processoren en de laatste technologieën, probeert Apple dit zolang mogelijk uit te stellen. Veel gebruikers vinden dit frustrerende en zouden ook graag de nieuwe hardware willen in hun MacBook. Binnenkort komt er een update van de Apple-hardware, maar wat is nu eigenlijk de reden dat Apple hier zolang mee heeft gewacht.

Eerder deze week werd duidelijk dat Apple volgende week donderdag dan eindelijk nieuwe Mac-hardware gaat introduceren, en eerlijk is eerlijk dat wordt ook wel tijd. De MacBook Pro beschikt sinds 2012 over dezelfde behuizing en in mei 2015 zijn de MacBook Pro’s voorzien van een snellere processor en betere touchpad, maar verder is er niets veranderd. Als we dat vergelijken met andere laptops in de markt, dan loopt Apple inmiddels drie generaties achter in Intel-processoren, wat procentueel een verschil is van zo’n 30 tot 50 procent in prestaties en dan hebben we het niet eens over accuduur. Met nieuwere processoren wordt het mogelijk om een MacBook Pro een stuk langer te gebruiken dan de 7 of 8 uur die met moeite uit het huidige model is te persen.

Sommige Mac-gebruikers maakt het niet zoveel uit, zolang het allemaal maar werkt, andere zijn zich wel bewust van de keuzes van Apple en zitten stiekem al enige tijd te wachten op een upgrade van Apple, zodat ze hun Mac kunnen vernieuwen. De verwachting was dat Apple het afgelopen jaar wel een keer zijn MacBooks zou vernieuwen omdat Intel de nodige prestatiewinst had gerealiseerd met zijn processoren, de upgrade kwam echter niet.

De reden dat Apple zo terughoudend is met het vernieuwen van zijn Macs is vrij simpel te verklaren. De pc-markt is nog steeds niet hersteld van de economische crisis en de opkomst van smartphones en tablets. Het lijkt er ook op dat de hoogtijdagen uit het verleden niet meer zo snel gehaald gaan worden. Waar veel andere fabrikanten fors moeten afschrijven op hun pc-divisies, weet Apple nog steeds winst te boeken. De reden dat Apple winst maakt op de Macs is omdat ze oude hardware gebruiken, de Intel processoren zijn drie generaties oud en allang niet meer zo duur als ze waren toen ze op de markt verschenen. Dat geldt ook voor veel andere componenten. Apple heeft de winstgevendheid van de Macs gemaximaliseerd.

We zijn nu 2,5 jaar verder en veel van de componenten die Apple gebruikt zullen binnenkort niet meer te krijgen zijn, om de simpele reden dat de fabrikanten ermee willen stoppen, omdat ze al verschillende nieuwe producten beschikbaar hebben. Verwacht wordt dat Apple de MacBook Pro in elk geval flink op de schop gaat nemen met een OLED-balk als functietoetsen, daarnaast zal de interne hardware een flinke upgrade krijgen. Wij zijn benieuwd of Apple nu kiest voor een zevende generatie Intel Core-processor of de overstap maakt naar de zesde generatie van afgelopen jaar.

De vraag is ook welke Macs er allemaal een update gaan krijgen, de iMacs dateren alweer van oktober 2014, evenals de Mac Mini, die kunnen dus wel een upgrade gebruiken. De MacBook Air-modellen zijn in maart 2015 voorzien van een upgrade en de MacBook Pro dus in mei 2015. Ook hier valt wel wat te upgraden. Tot slot is er nog de nieuwe MacBook die alleen nog beschikt over USB Type-C poorten, die is eerder dit jaar in april van een upgrade voorzien, deze blijft waarschijnlijk zoals die nu is.

Tot slot is er ook nog de Mac Pro, die vooral door zakelijke klanten wordt gebruikt, deze verscheen in een nieuwe cilinder vorm in 2013 en is sindsdien niet meer voorzien van een upgrade. Wellicht dat Apple hier ook weer aandacht aan gaat besteden. Al met al is het hele Mac-portfolio redelijk oud, zeker in vergelijking met de rest van de pc-markt. We zijn dus benieuwd of Apple dit allemaal gaat vernieuwen of dat bepaalde producten een EOL-tag krijgen (end of life).