4min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks berichten in de media over grote ontslagrondes bij bekende techbedrijven is er tegelijkertijd nog steeds een schrijnend tekort aan deskundige IT-medewerkers, die de banen voor het uitkiezen hebben. Dat is onder andere terug te zien in het feit dat het verloop in te IT-sector is toegenomen tot 15 à 20 procent, met zelfs uitschieters naar 25 procent, waar voorheen het gemiddelde verloop in de branche rond de 10 procent was. Om te voorkomen dat IT’ers voor een andere werkgever kiezen, is het belangrijk dat hun werk afwisselend en uitdagend is en blijft. AIOps kan hierin een belangrijke constructieve rol vervullen.

Of het nu gaat om productiebedrijven, banken, medische instellingen of een ander soort organisatie: IT-personeel met ondersteunende taken krijgen tijdens hun werkdagen te maken met eenvoudige en repetitieve taken. Tegen deze achtergrond is het geen wonder dat veel van deze IT-professionals hun huidige werkgever verlaten voor een andere baan met betere perspectieven en afwisselender werkzaamheden op een hoger niveau. Als ze de organisatie verlaten, nemen ze kostbare kennis over het bedrijf en haar procedures mee. Om waardevolle medewerkers binnen het bedrijf te houden, moeten organisaties dus goed nadenken over de manier waarop ze eenvoudige en repeterende taken kunnen automatiseren. Als ze daarin slagen, houden ze hun IT-medewerkers tevreden.

Werkzaamheden IT-personeel verlichten met AIOps

IT is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel om een organisatie te laten functioneren. Tijdens de coronapandemie hebben we ervaren dat IT niet alleen een kostenpost is: het is een integraal onderdeel dat bedrijven in staat stelt om sneller en handiger te werken in hybride omgevingen die ook nog eens snel veranderen. Zonder een efficiënt IT-team kan geen enkel bedrijf succesvol zijn. Maar IT kan niet efficiënt zijn als repetitieve en handmatige taken, zoals het resetten van vergeten wachtwoorden of het load balancen van servers, veel tijd en energie van een IT-medewerker vragen.  

Hoe kunnen organisaties ervoor zorgen dat medewerkers deze saaie en repeterende werkzaamheden niet meer hoeven te doen, zodat ze zich kunnen richten op interessantere en strategischere taken? Dat kan door het gecombineerd toepassen van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) binnen IT-operaties, wat ook wel bekend staat als AIOps (Artificial Intelligent Operations). Volgens de definitie van Gartner combineert AIOps big data en Machine Learning (ML) om processen te automatiseren, waaronder event correlatie, anomalie detectie en causaliteitsbepaling.

AIOps versnelt via automatisering IT-operaties

Door het stroomlijnen en automatiseren van IT-activiteiten verbetert AIOps de flexibiliteit en veerkracht van bedrijven. Dat gebeurt door middel van proactieve en voorspellende monitoring, waarschuwingen en reparatie van systeemgedrag – soms zelfs met suggesties om activiteiten te stroomlijnen en toekomstige problemen te voorkomen. Met behulp van geavanceerde, op AI gebaseerde redeneringstechnieken die leren hoe optimale systeemprestaties eruitzien en hoe afwijkingen kunnen worden verholpen, worden deze taken uitgevoerd. 

AIOps kunnen een groot deel van de monitoring overnemen en reageren op waarschuwingen, zodat IT-medewerkers zich kunnen richten op activiteiten met meer impact. Een AIOps platform kan ook veel belangrijke taken van IT-operaties overnemen, zoals het beschikbaar houden van de infrastructuur, systemen bewaken en 24/7 voor de beveiliging zorgen. Bedrijven zijn hierdoor in staat om processen te herdefiniëren en personeel in te zetten op plaatsen waar ze hun talent optimaal kunnen gebruiken.

Verbeterde bedrijfsvoering

AIOps maakt het dagelijks werk van IT-medewerkers minder belastend. Ze hoeven zich niet langer bezig te houden met eenvoudige en routinematige werkzaamheden, zoals het reageren op waarschuwingen en het herstarten van servers. Het elimineren van repetitieve, weinig boeiende taken verbetert de werknemerstevredenheid wat resulteert in een lager verloop van het IT-personeel.

Bovendien verbetert AIOps de bedrijfsvoering direct: verbeterde efficiëntie maakt IT-banen minder hectisch. Als in onze 24-uurseconomie systemen uitvallen, zorgt dat voor een situatie waarin IT-medewerkers in actie moeten komen en problemen moeten oplossen. De voorspellende en zelfherstellende capaciteiten van AIOps zorgen voor meer robuustheid en veerkracht binnen de IT-infrastructuur van een onderneming. Dat helpt operationele verstoringen te voorkomen, terwijl tegelijkertijd de beveiliging en uptime verbeteren.

Meer ononderbroken operaties betekent dat IT-medewerkers minder tijd hoeven te besteden aan helpdesktickets met hoge prioriteit en het blussen van brandjes. Bovendien zorgt een hogere uptime voor een hogere productiviteit en een betere winstgevendheid voor de organisatie. Dat betekent ook dat er meer budget voor de IT-afdeling beschikbaar komt en zo ontstaan er meer mogelijkheden en betere werkomstandigheden voor de IT-collega’s.

IT-efficiëntie leidt tot betere bedrijfsresultaten

Naarmate de druk om de efficiëntie te verbeteren toeneemt, kunnen organisaties het zich niet veroorloven om hun IT-teams op te zadelen met taken die ze eigenlijk intelligent kunnen automatiseren. Bedrijven kunnen het zich ook niet veroorloven om ontevreden IT-medewerkers, die overbelast zijn met ondergeschikt werk of frequente noodgevallen, te vervangen.

Geschoold IT-personeel zal altijd uit verschillende werkgevers kunnen kiezen. Hoewel we momenteel veel ontslagrondes om ons heen zien, zal de economie uiteindelijk herstellen en opnieuw opbloeien. Als dat gebeurt, zal dat de baanmogelijkheden voor IT’ers verder verbeteren. Werkgevers die geen gebruikmaken van een technologie zoals AIOps zullen dan grote moeite hebben om hun IT-talent vast te houden.

Om deze problemen te voorkomen, moeten bedrijven investeren in nieuwe efficiëntie in IT. Dat is waar AIOps een constructieve bijdrage kan leveren. Ze moeten AIOps omarmen om het moreel van werknemers te verbeteren, kosten te optimaliseren en ondersteunende diensten te verbeteren.

Dit is een ingezonden bijdrage van Digitate. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.