3min

Tags in dit artikel

, ,

De wereldwijde logistieke chaos was de afgelopen jaren groot. Geopolitieke onrust, extreme weeromstandigheden en tekorten aan arbeidskrachten zorgden voor stressvolle periodes.  Als we naar de huidige situatie kijken zien we nog steeds diezelfde onrust heersen binnen de supply chains.  Bedrijven kunnen er helaas niet op vertrouwen dat zaken just in time gebeuren. Iedereen binnen deze sector is afhankelijk van schommelingen binnen het supply chain-proces. Dat maakt voorspellingen doen lastig.  Door gebruik te maken van technologie kan dit proces echter een stuk succesvoller verlopen. Process mining, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning kunnen namelijk zichtbaarheid creëeren  in de supply chain. Daardoor is het mogelijk om de supply chain continu te monitoren én  te optimaliseren. Het neemt de complexiteit weg, waardoor bedrijven efficiënter kunnen opereren in hun vakgebied. Maar hoe creëer je nou een veerkrachtige supply chain?  

Data effectief inzetten

Bedrijven hebben veel data tot hun beschikking, maar weten vaak niet hoe ze deze data effectief kunnen inzetten. Uit recent onderzoek blijkt dat er een nationaal en grootschalig tekort aan data over transport van lege containers is. Uit gesprekken die  gevoerd werden met verschillende stakeholders (Kramer Group, Euromax en Maersk) is gebleken dat zij weinig tot géén inzicht hebben in het aantal lege containers dat zij afhandelen. Als we dan de vergelijking maken op globaal niveau, worden er jaarlijks minstens 60 miljoen containers (25% van alle zeecontainers) leeg verscheept. Een schokkende ontdekking, aangezien deze data van cruciaal belang is om scheepstransport zo efficiënt mogelijk te maken. 

Het is van groot belang dat alle bedrijven die te maken hebben met lege containers, daar zoveel mogelijk relevante data over in kaart brengen.  Door het gebruik van process mining kunnen inefficiënties binnen processen worden geïdentificeerd én opgelost.  

Vooruitgang boeken met AI 

Door de inzet van AI worden bedrijven, en hun supply chain-managers, geholpen bij het nemen van beslissingen die het toeleveringsketen proces positief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld  aan de hulp bij het bepalen van de vraagvoorspelling en de levertijd van aankopen. Deze  AI-voorspellingen zijn afgestemd op de planningssituatie; tracking en digitalisering via sensoren; en digital twin-technologie. Volgens een onderzoek van IBM maakt meer dan de helft van de Chief Supply Chain Officers al gebruik van AI. 

Tegenwoordig is het voor iedereen duidelijk wat voor snelgroeiende tool AI is. Doordat deze technologie zich zo snel ontwikkelt, wordt process mining steeds krachtiger. Bedrijfsoperaties, met name supply chain management, zullen aanzienlijk profiteren van deze technologie. 

Duurzame supply chains creëren 

Het verduurzamen van supply chains is onmisbaar geworden. Naast het feit dat verantwoord ondernemen belangrijk is geworden, heeft het ook een positieve impact op bedrijfsresultaten. Kijk bijvoorbeeld naar inflatie. Veel bedrijven (en consumenten) ervaren een grote inflatiedruk. Die kan worden verlicht als bedrijven een duurzame benadering van de supply chain hanteren. Deze verlaagt namelijk de kosten van emissies en afval, terwijl de inkomsten blijven stijgen. Als we in deze stijging van inkomsten duiken, zien we twee grote oorzaken: klantentrouw en het vermijden van boetes.

Doordat bedrijven investeren in een optimalisatie van de logistiek, bijvoorbeeld door machine learning, creëren ze meer goodwill bij klanten. Deze investering leidt namelijk tot nauwkeurigere levertijden waardoor klanten terug blijven komen. Daarnaast wordt anno 2023 de regelgeving steeds strenger. Duurzaamheid staat centraal en alle sectoren moeten zich hieraan houden. Door hierop voorbereid te zijn, vermijden bedrijven boetes.

Technologie is een bron van oplossingen voor verschillende uitdagingen in de supply chain. 

Als bedrijven veerkrachtige supply chains willen creëren, moeten ze bovenstaande tips in acht nemen. Zodra zij technologie toepassen, kunnen supply chains worden gecreëerd die efficiënt, datagestuurd, transparant en duurzaam zijn. 

Dit is een ingezonden bijdrage van Celonis. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.