4min

Tags in dit artikel

, ,

Steeds meer bedrijfssoftware wordt voorzien van artificial intelligence. AI maakt het mogelijk om complexe taken te automatiseren, beslissingen te nemen op basis van data en voorspellingen te doen over toekomstige trends en patronen. Zo kun je meer doen in minder tijd, beter anticiperen op veranderingen in de markt en nieuwe kansen benutten. Håkon Ruud is business development manager AI binnen Visma Group en begeleidt Visma-bedrijven die AI in hun software willen integreren. Hij licht de AI initiatieven toe.

Er is een shift gaande binnen de opinie over AI: van ‘AI, wat moet je ermee’ naar ‘AI, daar moeten we wat mee’. Momenteel werken er binnen Visma 46 teams aan het integreren van AI binnen hun software. Dat is 16% van het totaal aantal Visma-bedrijven. Veel bedrijven starten met de integratie van chatbots voor support. Daarnaast wordt AI onder meer ingezet om betaalgedrag te analyseren en fraude te detecteren, waardoor bedrijven hun financiële risico’s beperken.

Kritische geluiden

Volgens adviesbureau McKinsey is 61% van alle financiële functies te automatiseren door gebruik te maken van AI. “Ik sprak afgelopen herfst op een accountantsevenement van Visma in Nederland”, vertelt Håkon. “Daar hoorde ik zeker kritische geluiden. Sommige accountants waren bang dat hun relevantie verdwijnt, maar AI helpt de accountants juist doordat de technologie grote hoeveelheden data in seconden kan onderzoeken. Daardoor komt de accountant veel sneller tot een oplossing. Ook kunnen accountantskantoren hun dienstverlening uitbreiden met werkzaamheden die voorheen niet mogelijk of te intensief waren om er een mooie marge mee te behalen. Door gebruik te maken van predictive analytics kan software bijvoorbeeld de toekomstige vraag naar producten of diensten voorspellen. Zo kunnen accountants bedrijven helpen om beter te anticiperen op toekomstige veranderingen.”

Er is een toenemende interesse in AI van Visma-bedrijven die financiële software ontwikkelen  Ook bedrijven die roostersoftware ontwikkelen voor scholen of zorgorganisaties zien de voordelen van AI. De technologie houdt bij het samenstellen van roosters en planningen rekening met allerlei factoren zoals vraag, beschikbaarheid, contractvorm en locatie.

15% tijdsbesparing voor thuiszorg

In Noorwegen heeft planningsoftware voor thuiszorg geleid tot 15% tijdsbesparing. Daardoor hebben zorgmedewerkers meer ruimte om aandacht te geven aan de cliënten. Spraakgestuurd rapporteren en suggesties doen voor ziektebeelden van een cliënt zijn andere voorbeelden waar AI zorgmedewerkers kan assisteren.

“AI doet suggesties, maar de mens neemt de uiteindelijke beslissingen”, zegt Håkon. “Zeker voorlopig, maar de AI-ontwikkeling gaat extreem snel. Het trainen van de software is dit jaar tien keer goedkoper dan de afgelopen drie jaar. Dat komt door het zelflerende karakter van de software.”

Argumenten transparant maken

Wat volgens Håkon meer moeite kost, is om gebruikers duidelijk te maken hoe AI aan de suggesties komt. Waarom is dit de betere route om thuiszorgcliënten te helpen dan we normaal gesproken doen? Waarop baseert AI de suggestie dat een bepaald bedrijf risico loopt? Waarop zijn de verkoopprognoses gebaseerd? “Het is belangrijk om de argumenten achter de suggesties van AI transparant te maken”, stelt Håkon. “Zo ontstaat vertrouwen in AI. Daarom is het gebruiksgemak van de software erg belangrijk en besteden we er veel aandacht aan.”

Ook het gebruik van gegevens volgens de wet- en regelgeving is een belangrijk aandachtspunt. De boetes bij overtreding ervan zijn hoog. Visma besteedt dan ook veel aandacht aan het ethisch en duurzaam inzetten van AI in de producten.

Drempel om te starten met AI

Ondanks de kansen die AI biedt om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, staat niet elk Visma-bedrijf vooraan in de rij om met AI aan de slag te gaan. Een veel gehoord argument is dat bedrijven het lastig vinden om te verzinnen bij welk proces AI kan helpen. Om bedrijven daarin te helpen, zijn er AI-teams binnen Visma. Die geven onder meer workshops om te ontdekken voor welke processen in de software de toevoeging van AI waarde oplevert voor de gebruiker. Verder besteedt het team aandacht aan integer gebruik van data, de datakwaliteit, het gebruiksgemak en het testen van de AI-functie. Er zijn diverse API’s die Visma-bedrijven in hun kunnen software integreren. Nu gebruikt 16% van de Visma-bedrijven AI in hun software. Hakon verwacht dat tegen 2030 alle Visma-bedrijven AI aan hun software hebben toegevoegd.

Accurate en representatieve data

Software wordt intelligent doordat het grote hoeveelheden gegevens analyseert en daardoor conclusies kan trekken. Die gegevens komen uit de database van het betreffende product. “Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat AI alleen zo goed is als de data waarop het is getraind”, zegt Håkon. “Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de data die wordt gebruikt om AI-systemen te trainen, accuraat en representatief is voor de werkelijkheid. Daar besteden we als AI-team veel aandacht aan.”

Meer over AI gebruik binnen Visma, lees je op de AI-initiatives pagina