3min

Waar de ene softwareleverancier (ISV) zijn verkoop jaar na jaar ziet groeien, heeft de andere de grootste moeite om bij te blijven. Wat maakt het verschil tussen ISV’s? Een van de belangrijkste oorzaken is de mogelijkheid om software als een service (SaaS) te verkopen. Daar is nog niet elke ISV op ingericht.

SoftwareOne en Amazon Web Services (AWS) hebben onlangs een nieuw programma gelanceerd voor ISV’s waarmee dat eenvoudiger wordt, het zogenoemde NextGen ISV Modernisatie Programma. Het is ontworpen voor ISV’s die worstelen om over te stappen naar een SaaS-bedrijfsmodel. Veel van de risico’s en kosten die bij zo’n transformatie komen kijken zijn daarmee fors gereduceerd.

Net zoals digitale streamingdiensten de traditionele kabel- en tv-aanbiedingen hebben verstoord, zijn ISV’s met digitale en op de cloud gebaseerde leveringsmodellen in het voordeel ten opzichte van oudere B2B-softwareleveranciers. Het is voor hen eenvoudiger om bestaande klanten te ondersteunen, nieuwe klanten aan te trekken en hun diensten wereldwijd op te schalen. In tegenstelling tot de ISV’s die geen SaaS-optie hebben en veel meer tijd en energie besteden aan het ondersteunen van hun klanten.

Stel je bijvoorbeeld een factureringsapplicatie voor die moet worden bijgewerkt om te voldoen aan nieuwe overheidsregels. Voor een ISV met een SaaS-model is dit relatief snel te doen: nadat het bedrijf de update heeft herzien, getest en gevalideerd, hoeft het alleen maar al zijn gebruikers over te schakelen naar de nieuwe versie in de cloud. ISV’s die hun software op de infrastructuur van klanten op locatie installeren, moeten de updates een voor een uitvoeren. Dat betekent dat ze elke individuele installatie moeten testen en valideren. Dat is een enorm tijdsintensief proces.

De meeste ISV’s erkennen de voordelen van SaaS, maar de overgang er naartoe kost tijd, moeite en geld, middelen die meestal al schaars zijn. Het NextGen ISV Modernisatie Programma heeft als doel die obstakels te elimineren.

Wat is het NextGen ISV Modernisatie programma?

AWS biedt in samenwerking met SoftwareOne het NextGen ISV-programma aan om productmodernisering en transformatie-ondersteuning te bieden aan softwarebedrijven. Bedrijven kunnen hiermee hun toekomstige bedrijfs- en productstrategieën in kaart brengen en uitvoeren.

Bij aanvang van het programma zullen de teams van SoftwareOne en AWS een eerste beoordeling doen om te bepalen of een ISV in aanmerking komt voor het programma. Vervolgens kijkt men gerichter naar de specifieke ISV. Wat zijn de producten en de toegevoegde waarde ervan? Hoeveel klanten bedient het? Hoe ziet de infrastructuur eruit? Hoe worden producten ontwikkeld? Waar liggen de hiaten?

Met behulp van deze informatie organiseren ze een workshop waarin ze de visie en strategie behandelen waarmee de basis kan worden gelegd voor de transformatie. Daarnaast wordt gezamenlijk een go-to-market-strategie ontwikkeld voor de organisatie met het doel groei te realiseren in samenwerking met SoftwareOne en AWS.

Uiteindelijk komt er een routekaart voor de productmodernisering. Dit zal naast de business case ook de technische details valideren. Daarnaast zit er in deze stap een AWS Well Architected Review, worden de kosten geanalyseerd en worden de toekomstige inkomsten voorspeld na de transformatie. Daarna start het moderniseringsproject, wat meestal inhoudt dat er microservices worden gebruikt om een flexibele, schaalbare en veilige applicatie te creëren die via AWS kan worden geleverd.

Het programma biedt ISV’s de mogelijkheid om voortdurend gebruik te maken van diensten en ondersteuning van AWS en SoftwareOne. Bijvoorbeeld, nadat de getransformeerde software van de ISV beschikbaar is gemaakt via de AWS Marketplace, kunnen SoftwareOne en AWS ook op zoek gaan naar andere cross-sellingmogelijkheden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van de software aan andere partners en klanten van AWS of SoftwareOne.

Transformatie brengt lagere kosten, best practices en meer

Er zijn legio voordelen aan dit NextGen programma. Een ISV die het programma heeft doorlopen zag direct zijn kosten met 30 procent dalen, terwijl de verkoop juist steeg met 10 procent. Een ander wist zelfs 51 procent van de kosten te besparen.

De grootste besparing na de transformatie komt van de eliminatie van softwarelicentiekosten. De ISV zal echter ook blijvende voordelen zien van herziene processen op basis van best practices. Denk aan geautomatiseerde testen, minder softwarefouten, verbeterde beveiliging, robuuste FinOps om toekomstige kosten onder controle te houden en een moderne architectuur. Hiermee kan ook verdere automatisering en personalisatie worden geboden richting de eindgebruikers. Alle ISV’s die het programma tot op heden hebben doorlopen, hebben ook weten te profiteren van het NextGen ISV-programma.

Lees ook: ‘Zorgsector verwacht hack, maar de helft is onvoorbereid’