3min

Databases zijn overal en ze schieten als paddenstoelen uit de grond. We hebben oude en nieuwe soorten databases; relationele en niet-relationele databases, gedistribueerde databases, document-databases, tijdreeks-databases, key-value databases, multi-model databases, graph-databases, cloud-databases en objectgeoriënteerde databases. De lijst is bijna eindeloos. De website DB-Engines geeft een overzicht van de 397 populairste databases. De groei van deze databases gaat steeds sneller, nu microservices-architecturen meer databases voortbrengen en moderne applicaties een één-op-veel relatie hebben met databases. Net zoals Apple opschept dat ‘er een app voor is’, is er voor alles ook een database. Dat is mooi, maar dat betekent tevens dat we een afweging moeten maken. Dat wil zeggen: de wildgroei van databases heeft ertoe geleid dat organisaties veel dure DBA-tijd hebben besteed aan het beheer en de beveiliging ervan. Het gevolg daarvan is dat veranderingen werden afgeremd en innovatie werd ontmoedigd. Gelukkig verdwijnt die wisselwerking nu.

De reden daarvoor is Database-as-a-Service (DBaaS): een model dat organisaties de mogelijkheid biedt om databases overal te gebruiken met geautomatiseerde installatie, onderhoud, patching, upgrades, beveiliging en herstel. De voordelen van deze aanpak zijn bekend: snelle implementatie, lage latency, hoge prestaties en sterk gegevensbeheer.

DBaaS biedt een uitweg uit de wildgroei van databases die heeft gezorgd voor beheer rompslomp,stijgende kosten, een trage time-to-market en een toenemend risico. DBaaS betekent dat IT weet wat er gebeurt en een hoge mate van controle heeft, zodat innovatie gewoon kan blijven plaatsvinden. Het toevoegen van meer databases en andere systemen betekent geen lineaire opschaling van beheertaken: alles draait gewoon, en al het huishoudelijke werk wordt afgehandeld zodat kritische Database Administratoren (DBA’ers) hun aandacht kunnen richten op complexere problemen.

Bevrijd van een enorme hoeveelheid werk kunnen DBA’ers en CIO’s zich richten op de product eigenaren binnen de organisatie en waarde toevoegen waar die het meest nodig is. Dit geldt met name voor organisaties met een volwassen DevOps-opzet waar business en ontwikkelaars op één lijn zitten. Al met al duwt DBaaS ons naar een soort IT-nirvana waar technologen de katalysators zijn van slimmere bedrijfsvoering en inzichtelijke, real-time besluitvorming.

DBaaS maakt ook keuzes mogelijk, omdat bedrijven niet vastzitten aan één enkele databaseleverancier (met de hoogste licentiekosten) of één architecturale benadering. In plaats daarvan zijn ze vrij om databases op een ‘horses for courses’-basis te leveren, waarbij de bedrijfsbehoeften worden gekoppeld aan de juiste database en de kosten worden verlaagd. Organisaties komen zo immers niet in de verleiding om meer diensten te draaien die afhankelijk zijn van de desbetreffende databaseleverancier. CIO’s kunnen vertrouwen op prestaties, en ze kunnen ook lock-in vermijden door te kiezen voor hybride platformen, zoals AWS en Microsoft Azure.

Dit is geen toekomstbelofte: het vindt nu al plaats. DBaaS domineert de cloud en bijna alle nieuwe applicaties maken er gebruik van. Mensen houden van de hoge mate van automatisering, beschikbaarheid, back-up en het feit dat je geen diepgaande technische vaardigheden nodig hebt om het te gebruiken. DBaaS is een de facto standaard geworden in de manier waarop moderne databases worden beheerd. Het tegengif voor skunkworks, Shadow IT en database sprawl.

DBaaS is een modern model dat uitstekend past bij de manier waarop IT zich ontwikkelt. CIO’s willen niet gebukt gaan onder het zware werk van infrastructuurbeheer, het beheren van complexe datacenters of het inkopen en inzetten van diensten. Zij zoeken steeds vaker een ‘light-touch’ omgeving die hen vrijlaat om zich te concentreren op wat de business moet doen. Ook willen slimme mensen die vandaag een baan in de IT zoeken, met name ontwikkelaars, niet opgescheept zitten met routinetaken. Zij verwachten standaard automatisering. In een banenmarkt waarin 300.000 vacatures openstaan, lokt een sterk DBaaS-model topkandidaten. Het zorgt ervoor dat je hen enthousiast kunt houden voor hun werk.

Wat komt hierna? Het beheren van meer databasetypes met DBaaS en automatisering toepassen in hybride cloudomgevingen. We kunnen verwachten dat DBaaS meer controles bevat om te voldoen aan de veranderende regelgeving en de dreigingen voor security. DBaaS is een nieuw wapen van CIO’s en een stap richting het beloofde land van onzichtbare IT waar systemen ‘gewoon werken’. Als u nog niet op de hoogte bent van de voordelen van DBaaS, is het nu tijd om te handelen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Nutanix. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.