3min

Een datagedreven cultuur is nodig als een bedrijf voorop wil lopen door middel van digitale innovatie. Maar traditionele datamanagement-infrastructuren zijn rigide en kunnen verschillende datatypes niet combineren. Dan is er ook nog de uitdaging om groeiende hoeveelheden data op te slaan, te beheren en te beveiligen en er inzichten uit te halen. Tel daar clouddata en het feit dat data dichter bij de applicatie en de gebruiker komen bij op, en er ontstaat een broeinest van slecht beheerde databases dat data-analyse bemoeilijkt.

De organisaties die geen toegang hebben tot accurate, tijdige, relevante en betrouwbare informatie uit hun data, hebben een verouderde datacenterinfrastructuur op basis van eigen SAN-arrays en storagefabric-netwerken. Deze ‘hardware-defined’ datacenters zijn in wezen het eerste probleem. Wat nodig is, is een dataserviceplatform dat open architectuur ondersteunt en maximaal beschikbaar is, waardoor bedrijven verzekerd zijn van continue toegang tot, en inzichten uit de data, waarbij de infrastructuur zelf  onzichtbaar is voor gebruikers.

Tip: Nutanix Era moet leven database administrator (DBA) makkelijker maken

Open architectuur

Om data om te zetten in een concurrentievoordeel, moet men begrijpen dat data afkomstig is uit verschillende bedrijfsgebieden en op drie primaire manieren moet worden georganiseerd: relationele databases, ongestructureerde data en data met hoge snelheid. Omdat data divers is – er is geen samenhang tussen deze bronnen omdat opslagformaten en datatypes verschillen – resulteert het verzamelen ervan vaak in de vorming van silo’s of individuele repositories.

Zodra data wordt georganiseerd, kunnen silo’s worden geëlimineerd door vast te houden aan open standaarden, open paradigma’s aan te nemen, keuze te bieden en lock-in voor zowel gebruikers, klanten als operators te vermijden. Dit helpt het bedrijf in de eerste plaats om alle datatypen binnen te halen en ten tweede om de data te consumeren – of in dit geval, de data te gebruiken om inzichten te verkrijgen voor verbeterde zakelijke besluitvorming. Dit model ondersteunt ook de API-gecentreerde IT-economie, omdat het ervoor zorgt dat data kan worden verzameld, ongeacht de bron, omdat er software-interoperabiliteit is via generieke endpoints.

Maximaal beschikbare infrastructuur

Om infrastructuur maximaal beschikbaar te maken, zijn systemen nodig die zichzelf kunnen herstellen, het schrijfpad dynamisch kunnen aanpassen aan de workload en dynamisch datatransformaties kunnen toepassen op basis van heuristics. Bij het ontwerpen van deze omgevingen is discipline vereist omdat plaatsing en lay-out van applicaties belangrijk zijn en vooraf rekening moet worden gehouden met datasoevereiniteit, workload-affiniteit, workload-beschikbaarheid en workload-redundantie.

Maximaal beschikbare data is eenvoudig te beheren door middel van een centraal beheersysteem dat end-to-end-mogelijkheden biedt met betrekking tot waarschuwingen, events en monitoring. Het brengt data dichter bij analytics – en dat is waar het zou moeten zijn.

Maar wat betekent dat precies? Laten we eens kijken naar een traditionele databaseomgeving waar een applicatie- of database-update kan leiden tot problemen op verschillende systemen. Hier maken DBA’s vóór elke update een momentopname voor het geval dat terug moeten naar een ideale staat. Met een maximaal beschikbare data-architectuur kan dit volledig worden vermeden, en eventuele upgrades naar de onderliggende infrastructuur die uw data ondersteunt, zijn continu, zonder onderbreking van services. Dat maakt het het toevoegen van capaciteit voor opslag of prestaties, of het uitvoeren van een software-update, naadloos, zonder uw dataservices te verstoren.

Het bouwen van een onzichtbare data-infrastructuur

Om een ​​onzichtbare data-infrastructuur te bouwen, moet uw organisatie een softwaregedefinieerde benadering van dataservices volgen. Door de tools toe te voegen die nodig zijn om een ​​onzichtbaar besturingsvlak te ontwerpen dat de functies van uw databases kan orkestreren, kan uw bedrijf de manier waarop data wordt opgeslagen en gebruikt, verenigen met een dataserviceplatform dat open, operationeel en transparant is, zowel on-premises als in de publieke cloud.

Met behulp van geïntegreerde databasebeheersoftware kunt u het beheer automatiseren en vereenvoudigen, gebruiken maken van de eenvoud van één klik operatie en onzichtbare operations voor databaseprovisioning, lifecycle- en copy data management. Kortom, dit platform biedt de voordelen die inherent zijn aan Databases as a Service (DBaaS).

Het voordeel voor uw bedrijf is een end-to-end-omgeving voor gestructureerde en ongestructureerde data met ruwe opslag in een cloud-achtige ervaring met volledige API-first automatisering en selfservice. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u DevOps omarmen terwijl u traditionele bedrijfsapps behoudt en de provisioning van nieuwe bestandsservers, objectrepository’s en databases versnelt met vereenvoudigd herstel. Hierdoor verminderen eindgebruikers, inclusief DBA’s, ook hun afhankelijkheid van infrastructuur en operationele teams.

Door Rob Tribe, VP Systems Engineering, EMEA bij Nutanix