Bedrijven kiezen steeds vaker voor SaaS en applicaties in de cloud. Deze toenemende digitale transformatie zorgt ervoor dat organisaties hun oude WAN-architectuur ontgroeien, omdat de belangrijkste werkprocessen zich inmiddels in de cloud bevinden. SD-WAN is door deze ontwikkelingen bezig met een onstuitbare opmars: uit onderzoek van Global Marketing Insights blijkt dat de markt voor SD-WAN alleen al in de Verenigde Staten groeit tot 17 miljard dollar in 2025. Maar bij de implementatie wordt de onderliggende netwerkinfrastructuur lang niet altijd geoptimaliseerd voor SD-WAN. En dat is, zeker voor bedrijven met een groot aantal nevenvestigingen, juist enorm belangrijk!

Wanneer je als bedrijf meerdere locaties hebt, wil je dat al deze locaties goed bereikbaar en beveiligd zijn. Vroeger maakten IT-beheerders daarvoor gebruik van Multi Protocol Label Switching (MPLS). Providers zetten een managed netwerk voor je op, waar je als bedrijf vervolgens een flinke zak geld voor neertelt. MPLS wordt nog steeds ingezet, maar er is een duidelijke trend naar SD-WAN. SD-WAN is een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing om je verschillende vestigingen op te nemen in je netwerk.

Bij de implementatie van SD-WAN wordt echter niet vaak gekeken naar de gevolgen voor het DDI- (DNS, DHCP en IPAM)platform van de organisatie. Terwijl de juiste DDI-oplossing van groot belang is voor het managen van de zichtbaarheid en betrouwbaarheid van het netwerk en het beheer van locaties op afstand. Een lichtgewicht DDI-oplossing zorgt voor verbeterde gebruikservaring, omdat de responstijd van SaaS-applicaties zo kort mogelijk wordt gehouden. Bovendien verhoogt het de betrouwbaarheid van het netwerk, omdat controle- en managementfuncties in de cloud blijven draaien, waardoor lokaal alleen een virtuele container, machine of applicatie overblijft.

En juist die verhoogde betrouwbaarheid is van groot belang, blijkt uit recent onderzoek van Dimensional Research. Uit dat onderzoek komt onder meer naar voren dat vestigingen regelmatig kampen met onvoldoende netwerkbetrouwbaarheid: 75% van de netwerkbeheerders krijgt meerdere malen per jaar te maken met onderbrekingen. Die onderbrekingen hebben bovendien in 99% van de gevallen gevolgen voor de productiviteit én de omzet van de organisatie. Verder heeft 49% van de ondernemingen minimaal drie uur nodig om een netwerkstoring van een lokale vestiging te herstellen.

Dat zijn serieuze cijfers. Daar komt nog bij dat veel organisaties kampen met een tekort aan gekwalificeerd IT-personeel: in het eerder genoemde onderzoek geeft 48% van de ondervraagden aan onvoldoende IT-personeel op de verschillende locaties te hebben, en 55% heeft moeite om alle netwerkapparaten up-to-date te houden. Daar bovenop wordt nog eens 43% geconfronteerd met een te klein budget om het netwerk fatsoenlijk te managen.

Door bij de implementatie van SD-WAN ook kritisch te kijken naar de onderliggende architectuur en het bijbehorende DDI-management, kun je niet alleen onvoorziene kosten door uitval voorkomen, maar ook het groeiende probleem van een tekort aan gekwalificeerd IT-personeel tackelen. Je diverse locaties zijn centraal te beheren en beleidsregels kunnen op afstand voor alle vestigingen doorgevoerd worden. Hierdoor verdwijnt de noodzaak om handmatig in te grijpen op locatie uiteindelijk vanzelf.

Dit is een ingezonden bijdrage van Martin van Son, Account Executive bij Infoblox. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.