4min

Als je serieus nadenkt over je storage-infrastructuur, dan is het goed om de karakteristieken van de verschillende varianten te begrijpen. Ga je voor file, block of object storage?

Wel eens gehoord van ‘unleash you data’ of ‘een nieuwe datavisie’? Het is populaire terminologie die door veel storage infrastructuur-aanbieders wordt gebruikt om het complexe proces van het opslaan van data en de toegang daartoe te beschrijven aan mensen die daar niet veel kaas van hebben gegeten.

De meningen over de (on)zin van die terminologie lopen sterk uiteen. Waar vrijwel iedereen het wél over eens is, is dat data tegenwoordig zo ongeveer de belangrijkste asset is voor een organisatie. Over de juiste data op het juiste moment kunnen beschikken helpt mensen om slimmere en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun bedrijf.

Het is daarom geen verrassing dat de juiste storage-infrastructuur, die de data op de juiste, economische en gestroomlijnde manier verwerkt richting de mensen die ze nodig hebben een kritiek onderdeel is in dat proces.

Maar hoe ziet de juiste storage-infrastructuur er dan uit? Er is tegenwoordig immers geen ‘one size fits all’ meer als het gaat om de opslag en het beheer dan data. In dit verhaal geef ik een high level-uitleg van elke storage-technologie – block, file en object – en de rol die elk type storage heeft in het beïnvloeden van zakelijke beslissingen. Want een moderne organisatie kan file interfaces hebben op object storage en object interfaces op file storage. Het begrijpen van de originele functie van elke storage-aanpak kan je helpen bij het bepalen van jouw storage-strategie en hoe deze bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Daarbij is het natuurlijk ook vanuit technisch oogpunt goed om te weten wat de verschillende ‘smaken’ zijn op het gebied van data storage.

Block storage brengt structuur

Het fundament van alle externe types storage is block storage. Met block storage wordt data opgeslagen in bytes van 8 bits. Deze worden in segmenten ‘gebouwd’ die elk hun eigen adres hebben. In wezen is dit de meeste pure vorm van storage. Het is een soort ongeschreven blad voor systeemsoftware zoals databases en besturingssystemen om goed op te kunnen draaien. Het datablok dient als abstractie voor wat er bovenop gaande is. Het subsysteem kent het adres van de blokken (datasegmenten) en kan zo specifieke blokken eenvoudig updaten.

Software en andere datastructuren, zoals bestanden, zijn opgebouwd uit duizenden blokken en omdat block storage segmenten granulair kan updaten, maakt het dat deze techniek ideaal is voor low latency, high transaction-omgevingen. Wanneer iets verandert hoef je immers alleen een paar blokken te updaten in plaats van alle data.

Bekeken vanuit het block storage-perspectief zijn high availability en optimale prestaties twee zeer belangrijke karakteristieken. Vanuit zakelijk perspectief biedt block storage het fundament om bedrijfskritische applicaties op een betrouwbare, snelle en efficiënte manier te ondersteunen.

File storage faciliteert samenwerking
File storage wordt mogelijk gemaakt door een global file system. Dit is een datastructuur die bovenop block storage is gebouwd en data opslaat in directories, sub-directories en bestandsnamen. Het bestandssysteem controleert toegang tot de bestanden, de beveiliging ervan, zorgt ervoor dat de juiste mensen toegang daartoe hebben en beheert alle stadia van bestanden, zoals de creatie, modificatie, datum van toegang, het type en de grootte.

Network Attached Storage-apparaten (NAS) vallen in deze file storage-categorie en bieden opslag over een wide-area network (WAN) of een local area network (LAN).

De directory-structuur, bestandsnamen en het toegangsbeheer van bestanden maakt samenwerking binnen organisaties mogelijk. Meerdere mensen kunnen toegang krijgen tot en werken aan hetzelfde bestand en het bestandssysteem beheert alle versies en updates op basis van wat bepaalde gebruikers mogen uitvoeren. Vanuit een business-perspectief gezien helpt file storage gebruikers om data te transformeren naar consumeerbare stukken informatie zoals documenten, afbeeldingen, audio, video, grafieken, etc.

Object storage biedt gedistribueerde toegang voor de lange termijn
Object storage-oplossingen slaan data op een disk op als objecten die elk een unieke sleutel krijgen (ook wel bekend als key/value storage of content addressable storage). Die sleutel is het enige dat je nodig hebt om toegang te krijgen tot het object dat vaak bestaat uit ongestructureerde data zoals documenten foto’s, video’s of audio. Alle object storage-oplossingen zijn toegankelijk via een RESTful interface over HTTP. Dat betekent dat alles wat je nodig hebt om toegang tot het object storage-systeem te krijgen een internetverbinding of een intern netwerk is en natuurlijk de juiste sleutel om de content te openen.

Object storage is ideaal voor grootschalige datasets omdat object storage-software op relatief goedkope servers geïnstalleerd kan worden en data vrij kan bewegen binnen het systeem. De object storage-software kan nieuwe resources blijven toevoegen en blijft continu de volledige storage-oplossing optimaliseren en balanceren. Dit is bijvoorbeeld zeer moeilijk te realiseren met een file storage-systeem omdat een bestand vast zit binnen een specifieke directory / file name path.

Dankzij deze aanpak vormt object storage het fundament voor alle cloud storage-diensten en daarmee vormt het het kloppende hart voor alle diensten die ongestructureerde data bieden zoals audiodiensten en video on demand. Vanuit zakelijk perspectief helpt object storage veel verschillende eindgebruikers en applicaties om toegang te krijgen tot de juiste ongestructureerde data op een heel eenvoudige manier waarbij het niet uitmaakt waar de data is opgeslagen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Ekrem Koҫ, Sales Director Benelux van DataCore Software. Klik hier als je meer wilt weten over dit bedrijf.