2min

Tags in dit artikel

,

Veel VPN-providers stellen vol trots op hun website dat ze een ‘no-logs policy’ voeren. Dit zou betekenen dat het bedrijf geen enkele informatie bijhoudt over wie gebruik maakt van hun diensten, en hoe ze dat doen. Maar hoe betrouwbaar zijn die claims? Wat zijn logs, en hoe belangrijk is het dat een VPN deze niet heeft? Hier kijken we naar de praktische kant van het loggen van jouw gegevens en welke gevolgen dit voor je heeft.

Voor VPN-gebruikers als jij en ik is het anoniem en in privacy kunnen gebruiken van internet een belangrijke reden om een dergelijke service aan te schaffen. Het is dan ook niet vreemd dat de no-logs policy van een VPN-aanbieder vaak centraal staat in recensies. Velen laten dit aspect zwaar meewegen in hun keuze. Je wilt er immers zeker van zijn dat jouw gegevens niet alsnog via een achterdeur in handen van verkeerde partijen komt.

Het grote probleem dat echter al snel ontstaat, is dat het erg lastig is daadwerkelijk vast te stellen of een VPN de waarheid spreekt als het gaat om no logs. En dan nog: we kunnen je verzekeren dat het simpelweg onmogelijk is een VPN-service te runnen zonder enige vorm van gebruikerslogs. De echte vraag is: welke data houden VPN’s precies bij, en in hoeverre is dit een probleem voor jouw privacy?

Alle VPN’s houden gebruikersgegevens bij. Hoe denk je immers dat een VPN-aanbieder kan zien dat je onder het maximale aantal toegestane gelijktijdige verbindingen blijft? En moet je niet gewoon je emailadres opgeven en een aan jou gelinkte betaling doen om gebruik te kunnen maken van een VPN?

Bovenstaande informatie is nu niet bepaald wereldschokkend. Veel betrouwbare VPN-aanbieders houden deze gegevens gewoon bij. In de praktijk is de impact op je anonimiteit nihil. Het steekt alleen dat deze providers alsnog claimen geen enkele logs bij te houden.

Gevaarlijker wordt het als jouw VPN één of meerdere van de volgende data opslaat:

  • De inhoud van communicatie die je voert
  • Websites die je bezoekt
  • Online diensten die je gebruikt
  • Je fysieke locatie

Veel gratis VPN’s maken zich schuldig aan het loggen van deze informatie. Het kost geld en mankracht om een betrouwbare VPN te runnen. Als een VPN gratis is, is een sceptische blik op zijn plaats. Vaak ben jij dan immers het product.

Onze tip is om te allen tijde het privacybeleid van jouw potentiële VPN-provider door te spitten, op zoek naar informatie over logs. Vaak zul je tegenkomen dat er wel degelijk gegevens worden bijgehouden, maar in veel gevallen zal dit redelijk onschuldig zijn. De meest betrouwbare aanbieders zullen bovendien een onafhankelijke audit hebben doorlopen, die de waterdichtheid van hun no-logsbeleid heeft beoordeeld. Zo kun je er in ieder geval voldoende gerust op zijn dat jouw informatie en online gangen niet zomaar in verkeerde handen valt.

Dit is een ingezonden bijdrage van VPNDiensten.nl. Via deze link vind je meer informatie.