5min

Tags in dit artikel

, ,

Terwijl de wereldwijde lockdown voortduurt en we nieuwe manieren vinden om ons in het ‘nieuwe normaal’ te vestigen, is de afhankelijkheid van wifi in huis nog nooit zo groot geweest. Of het nu een middel is om ons dagelijkse werk te blijven doen en contact te leggen met collega’s, of om onze kinderen te ondersteunen bij schoolwerk – verbonden blijven is essentieel voor iedereen wereldwijd.

Naarmate de tijd verstrijkt wordt duidelijk dat deze afhankelijkheid hier niet stopt. Hoe thuisgebonden we ook zijn, we blijven vertrouwen op hetzelfde wifi-netwerk om onszelf te vermaken tijdens onze vrije tijd. Of het nu gaat om gamen, het streamen van onze favoriete tv-programma’s, het gebruik van sociale media of videogesprekken om in te checken bij vrienden en geliefden. Over het algemeen zijn we meer online en minder buitenshuis, wat tegelijkertijd betekent dat nieuwe bedreigingen opduiken.

In tijden als deze is een fatsoenlijke wifi-verbinding essentieel, hoewel een verbinding met hoogwaardige beveiligingsfuncties net zo belangrijk is. Dit geldt voor iedereen die merkt dat hij meer tijd achter een scherm doorbrengt en interactie heeft in een breder digitaal landschap – vooral omdat cybercriminelen en fraudeurs tegenwoordig vaker misbruik maken van kwetsbaarheden en blootgestelde netwerken.

Een toename van dit soort criminele activiteiten komt tot uiting in recente rapporten uit heel Europa, waaruit blijkt dat oplichters die profiteren van de huidige crisis beter bewust moeten worden gemaakt. In het VK hebben onderzoekers bijvoorbeeld meer dan 500 coronavirus-gerelateerde oplichting en meer dan 2.000 phishing-pogingen ontdekt.

Onszelf beschermen tegen kwetsbaarheden online zou voor ons allemaal een prioriteit moeten zijn. Voordat COVID-19 tot wereldwijde pandemie werd uitgeroepen, voerde D-Link een Europees breed onderzoek onder 8.058 respondenten uit om te onderzoeken in hoeverre mensen op het continent hun onlineveiligheid beschouwen, hoe ver ze zouden gaan om zichzelf te verdedigen en wat de algemene opvattingen over veiligheid van onszelf, onze apparaten en ons thuisnetwerkecosysteem zijn.

We ontdekten dat er enige mate van ongerustheid heerste, aangezien iets meer dan een derde van de Europeanen zei dat ze zich al zorgen maakten over het feit dat hackers toegang zouden krijgen tot hun thuisnetwerk. De uitkomst zal in de afgelopen maanden waarschijnlijk verder zijn gegroeid.

Rekening houdend met de grotere kans dat phishing-e-mails, nepwebsites en zelfs sms-oplichting meer en meer de kop op steken, spelen individuen een belangrijke rol bij het vergroten van hun bewustzijn. Iets meer dan drie op de vijf Europeanen denken dat zij het gezinslid zijn dat de meeste wifi-data in hun huis verbruikt.

Terwijl de werkende bevolking naar hun eet- of werktafel gaat om een ​​dagtaak te doen of een bedrijf te runnen, wordt een ongekende hoeveelheid tijd besteed aan het gebruik van het wifi-systeem thuis. In een kantoor wordt meestal een zekere mate van bescherming geboden door middel van gereguleerde enterprise-grade systemen. Helaas is het wifinetwerk thuis niet gebouwd volgens dezelfde specificaties.

Dit betekent dat het uitvoeren van werk via onze internetverbinding thuis zou kunnen leiden tot blootstelling aan meer kwetsbaarheden – wat vooral relevant is voor degenen die omgaan met vertrouwelijke informatie en gevoelig materiaal. Nu gegevens aanzienlijk meer gevaar lopen en bedrijven van nature gevoeliger zijn voor het doelwit van hackers of betrapt worden door reeds bestaande kwetsbaarheden, is het essentieel om de veiligheid van internetsystemen thuis in overweging te nemen.

Het is belangrijk om de juiste apparatuur te implementeren en ervoor te zorgen dat er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Maar het melden van vermoedelijke aanvallen, bewustmaking en het waarschuwen van familieleden en vrienden zijn ook geweldige manieren om te beginnen. Blootstelling is niet alleen zorgwekkend voor bedrijven en werknemers, maar ook bijzonder verontrustend voor oudere generaties en mensen met kinderen. De onderzoeksresultaten suggereren dat 1 op de 6 respondenten zich al zorgen maken over het feit dat hun huishouden online ongepaste inhoud kan zien.

Thuisonderwijs heeft ertoe geleid dat kinderen voor online leer- en amusementsdoeleinden meer tijd besteden aan het gebruik van computers, smartphones of tablets, vaak zonder toezicht. De toegang van kinderen tot internet baart een groot aantal ouders nu misschien meer zorgen, maar vóór de pandemie wist slechts een vijfde van de Europeanen of hun router ouderlijk toezicht bevatte. Iets meer dan een kwart van de Europeanen vond dat hun wifi-thuisnetwerk helemaal niet beschermd hoefde te worden met ouderlijk toezicht.

De toename van ongecontroleerde toegang tot internet verhoogt echter de kans dat kinderen toegang krijgen tot ongepaste inhoud of er bij toeval op stuiten – een probleem waarvoor ouderlijk toezicht nuttig zou zijn. Maar slechts een vijfde (19%) van de Europeanen zegt dat ouderlijk toezicht hen meer vertrouwen geeft dat hun gezin wordt beschermd.

De prestaties en beveiliging van Wi-Fi thuis zijn voor velen in Europa een punt van zorg, daarom is het cruciaal dat we ervoor zorgen dat we over de juiste apparatuur beschikken om het risico te minimaliseren en onszelf online veilig houden. Een manier om dit te doen is door een thuisrouter te upgraden naar een apparaat met geavanceerde beveiligingsfuncties. Volgens ons onderzoek heeft bijna de helft (47%) van de Europeanen hun thuisrouter niet vervangen om de wifi-prestaties van hun huis te verbeteren – maar dit is een essentiële en kosteneffectieve maatregel om de prestaties en beveiliging van het ecosysteem een slimme woning te verbeteren.

Het belang van het beveiligen van een thuisnetwerk is duidelijk, maar hoe komt dit tot uiting in de acties die mensen ondernemen? Mensen in heel Europa maken zich zorgen over hackers en cybercriminelen die toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en wifi-thuisnetwerken. Zorg ervoor dat uw thuisnetwerk op een paar eenvoudige manieren klaar is voor de uitdagingen van thuiswerken:

  • Plan uw thuiswerk op basis van uw omgeving, bandbreedtevereisten en beveiligingsniveau om een ​​betere capaciteit te garanderen
  • Breid uw Wi-Fi uit naar waar u de beste verbinding nodig heeft met draadloze bereikverlengers en de nieuwste Wi-Fi 6-routers of overweeg uw bedrade verbinding uit te breiden met betaalbare switches
  • Overweeg om bedrijfsgegevens te beschermen door een 4G- of 5G-router te gebruiken om een ​​speciaal netwerk voor uw bedrijfsgegevens te creëren; of gebruik een VPN-route zodat u veilig verbinding kunt maken met het internet
  • Beheer uw team centraal en bied thuis Wi-Fi van zakelijke niveau met Nuclias Cloud en Nuclias Connect
  • Controleer regelmatig wie en wat op uw thuisnetwerk is aangesloten
  • Kies een sterk wifi-wachtwoord en verander dit met regelmaat
  • Optimaliseer functies voor ouderlijk toezicht om uw kinderen te beschermen tegen ongepaste inhoud
  • Sluit het netwerk af als het niet wordt gebruikt
  • Gebruik een goede draadloze codering

Terwijl we ons blijven aanpassen aan een nieuwe manier van werken, neemt de mate waarin we afhankelijk zijn van het wifi thuis steeds verder toe. Of het nu gaat om thuiswerken, het ondersteunen van familie en kinderen met hun opleiding of omdat we sociaal contact blijven leggen, het creëren en onderhouden van een veilige en stabiele verbinding is de sleutel om ons in staat te stellen een beschermd en productief leven te leiden tijdens de intelligente lockdown en daarna.

Dit is een ingezonden bijdrage van Gerald Schouten, Country Sales Manager bij D-Link Benelux. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.