2min

Inleiding

Introductie Facebook
Facebook is het bekendste en populairste sociale netwerk ter wereld. Volgens de laatste cijfers telt het medium wereldwijd 900 miljoen leden. Daarvan wonen er volgens het Amsterdamse onderzoeksbureau Newcom Research 7,3 miljoen in Nederland. 4,3 miljoen leden van deze groep bezoekt dagelijks hun profiel.

Facebook is volgens Newcom Research verreweg het grootste sociale platform in Nederland. YouTube kent in Nederland 6,9 miljoen actieve gebruikers, LinkedIn en Twitter 3,2 miljoen en Hyves komt niet verder dan 3 miljoen. Volgens SocialBakers hebben ruim vier op de tien internetgebruikers in Nederland een Facebookprofiel.

Facebook wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld om vrienden te vertellen wat je bezighoudt, foto’s en artikelen te delen, te chatten of als promotieplatform. Steeds meer applicaties van derden zijn ge├»ntegreerd in het sociale netwerk: liefhebbers kunnen tegenwoordig games zoals CastleVille en Angry Birds spelen, maar ook zien welke muziek hun vrienden beluisteren via Spotify.


Lof en kritiek
Facebook heeft in de loop der jaren veel positieve feedback gekregen. Sommige gebruikers zeggen oude kennissen te hebben teruggevonden dankzij het sociale netwerk. Anderen prijzen de mogelijkheid om foto’s te delen en met vrienden te chatten. Tevens is Facebook vandaag de dag een platform dat een breed scala aan online games aanbiedt en zodoende ook een plaats voor ontspanning en plezier biedt.

Naast lof heeft Facebook ook veel kritiek te verduren gekregen. Een belangrijk deel van deze bezwaren richt zich op het privacybeleid. Zo is het voor velen onduidelijk welke informatie Facebook allemaal verzamelt, wat het bedrijf met deze gegevens doet en hoe lang het deze opslaat. Tevens zouden gebruikers over te weinig mogelijkheden beschikken om wijzigingen aan te brengen in welke informatie ze met wie willen delen. Ten slotte zijn grote groepen niet gecharmeerd van het feit dat Facebook ongevraagd hun profielfoto gebruikt bij een reclamemerk als ze deze pagina liken.

Opbouw
In deze handleiding zullen een aantal aspecten van Facebook ter sprake komen. Op de volgende pagina behandel ik hoe je een profiel aanmaakt en op welke zaken je daarbij moet letten. Op de derde en vierde pagina zal ik de belangrijkste basisfunctionaliteiten van Facebook bespreken. Je kunt hierbij denken aan het versturen van berichten, het delen van links, het aanmaken van fotoalbums, chatten en pollopties. Op pagina 5 zullen enkele veelgebruikte applicatietoepassingen besproken worden en hoe deze eventueel geblokkeerd kunnen worden. De privacyinstellingen vormen het onderwerp van pagina’s 6 en 7. Deze handleiding rond ik af met een nabeschouwing.