4min

Profiel aanmaken

Profiel aanmaken
Wie gebruik wil maken van Facebook zal allereerst een profiel moeten aanmaken. Het is de uitgewezen kans om jezelf voor te stellen op het sociale netwerk. Tijdens het proces wil Facebook het naadje van de kous weten: je wordt bestookt met de meest uiteenlopende en persoonlijke vragen.

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet verplicht bent om op alle vragen een antwoord te geven. Een voorbeeld daarvan is je politieke voorkeur. Als je dit niet met de buitenwereld wil delen, hoef je deze vraag niet te beantwoorden. Echter, het invullen van deze vragen geeft je profiel wel meer kleur en kan er zelfs toe leiden dat je nieuwe vrienden leert kennen op basis van bepaalde overeenkomsten of interesses.


Zodra je naar de website van Facebook gaat, wordt gevraagd om je voor- en achternaam, e-mailadres, geslacht en geboortedatum in te voeren. Dat laatste wil Facebook weten omdat je minimaal 13 jaar of ouder moet zijn om een profiel aan te maken. Het sociale netwerk overweegt om deze leeftijdsgrens naar beneden bij te stellen om zo een nog bredere doelgroep te bereiken. Als je vervolgens op ‘Registreren’ klikt, is de eerste stap van het aanmaken van een profiel al gezet.

Vrienden zoeken
De volgende stap in het registratieproces is het zoeken van Facebookvrienden. Volgens journalist en auteur van De kleine Facebook voor dummies Raymond Janssen heeft de Nederlandse Facebookgebruiker gemiddeld 150 vrienden. Gelukkig hoef je niet één voor één al je vrienden af te gaan om te kijken of ze een profiel hebben. De makkelijkste manier om vrienden te zoeken is door Facebook toestemming te geven om je contactlijst van Hyves, Gmail, Windows Live Messenger of een andere e-mailservice te importeren. Hiervoor moet je wel je gebruikersnaam en wachtwoord doorgeven. Normaal gesproken moet je zoiets natuurlijk nooit doen op internet, maar Facebook is een betrouwbare website die je gegevens slechts eenmalig gebruikt en daarna vergeet.

Als je ziet dat je enkele vrienden mist in het overzicht of je leert later nieuwe mensen kennen, dan kun je boven in het startscherm klikken op ‘Vrienden zoeken’. Aan de linkerkant staan een aantal criteria opgenomen om je zoekresultaat te specificeren. Een andere mogelijkheid is door boven in de zoekbalk de naam van de betreffende persoon in te typen. Als je een bekende hebt gevonden, hoef je alleen nog maar op ‘+1 Vriend toevoegen’ te klikken.


Abonneren
In plaats van het toevoegen van Facebookvrienden kun je je ook abonneren op bepaalde personen. Als je je abonneert op iemand, ontvang je een bericht als deze persoon een openbare statusupdate op zijn profiel heeft geplaatst. Let wel: je kunt dus alleen berichten lezen als de privacyinstellingen van deze persoon dat toelaat. Als hij heeft ingesteld dat hij zijn informatie alleen deelt met zijn Facebookvrienden, dan ontvang je dus geen notificatie van Facebook.

Om je te kunnen abonneren moet deze persoon wel de abonnementsdienst geactiveerd hebben. Als dat zo is, staat er een button op zijn profielpagina. Standaard heeft Facebook ingesteld dat mensen zich kunnen abonneren op jouw profiel. Als je deze functie wil uitschakelen ga je naar het tabblad ‘Abonnees’ bij je accountinstellingen. Ten slotte hoef je alleen het bovenste vinkje weg te halen.

Profielgegevens
De derde en laatste stap om je eigen Facebookprofiel te maken is het invoeren van je profielgegevens. Je krijgt allerlei vragen over je werkervaring, opleiding, levensbeschouwing, politieke voorkeur, sport, favoriete boeken en films, hobby’s en contactgegevens. Zoals gezegd ben je niet verplicht om al deze vragen te beantwoorden.

Een laatste punt om je profiel compleet te maken is het toevoegen van een profielfoto. Je kunt ervoor kiezen om een serieuze of grappige foto te uploaden, maar ook een zelfgemaakte avatar of cartoon behoort tot de mogelijkheden. Mocht je niet over een digitale pasfoto beschikken, dan kun je ook een foto maken met je webcam.

Sinds Facebook de tijdlijn heeft geïntroduceerd, kunnen gebruikers een omslagfoto op hun profiel plaatsen. Dit is een goede mogelijkheid om je creativiteit tot uiting te brengen. Omdat de omslagfoto minimaal 720 pixels breed moet zijn, biedt dat volop mogelijkheden om lekker creatief aan de slag te gaan met bijvoorbeeld Photoshop of een ander teken- of fotobewerkingsprogramma. Als je dat te veel moeite vindt, dan kun je ook een zelfgemaakte foto toevoegen of het vak leeg laten.


Misbruik
Het kan voorkomen dat een ander een vals profiel heeft aangemaakt onder jouw naam. In dat geval kun je een klacht indienen bij Facebook. Opmerkelijk is dat je hiervoor wel over een account moet beschikken bij het sociale netwerk. Is dat niet het geval, dan zul je een ander moeten vragen of hij een klacht voor je wil indienen. Een beetje omslachtig mag dit dus wel genoemd worden.

Voor het aangeven van misbruik ga je naar het profiel van de betreffende persoon en klik je op ‘Rapporteren/blokkeren’ (rechtsboven in de hoek onder het tandwieltje) en vul je de vereiste gegevens in. Het serviceteam van Facebook neemt dan je klacht in behandeling en binnen enkele werkdagen ontvang je een bericht van de actie die Facebook heeft ondernomen. Ook is het mogelijk om de profielgegevens van een oplichter op te vragen, maar dan moet je wel een kopie van je identiteitsbewijs, een notariële verklaring die je identiteit bevestigt en een digitale handtekening meesturen.

Ten slotte kun je ook andere vormen van misbruik doorgeven aan Facebook, zoals aanstootgevende foto’s, ongewenste berichten en discriminerende advertenties. Het doel hiervan is duidelijk: Facebook wil dat alleen geschikte content online verschijnt.