How to: Capaciteit van harde schijven onder Windows 2000 en XP

De besturingssystemen Windows XP en Windows 2000 herkennen de totale capaciteit van IDE- harde schijven niet zodra die boven de 128 GB komt. Je wilt echter wél alle 160GB schijfruimte van je harde schijf gebruiken.

Tip: Er zijn twee mogelijkheden om dit probleem op te lossen. De eerste en eenvoudigste methode bestaat uit het installeren van de laatste Service Packs.
Bij Windows XP moet je service pack 1 of bij Windows 2000 Service Pack 3 van de website van Microsoft downloaden, hierdoor zal de schijf wel herkent worden als een volledige 160GB.

Als je geen Service Pack van Windows wilt of terugschikt voor de enorme download-tijden, hoef je de overige opslagcapaciteit van je harde schijven niet als verloren te beschouwen. Een kleine aanpassing in het register is ook voldoende.

Allereerst open je de register-editor.
Ga naar sleutel:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControl-set\Services\atapi\Parameters.
Met een rechter muisklik op de map Parameters voeg je via Nieuw -> DWORD- of Reg_DWORD-waarde een nieuw item toe met de naam EnableBigLba.
Geef deze de waarde 1. Dit doe je door met je rechter muisklik op de nieuwe sleutel te klikken en via Wijzigen de waarde 1 in te vullen.
Zorg er wel voor dat het Grondtal op Hexadecimaal staat.

Na een herstart van je pc wordt de harde schijf meer dan 128 GB door Windows XP of Windows 2000 goed herkend. Als je de drive al geformatteerd had, wordt de teruggewonnen opslagruimte als een ongeformatteerde partitie weergegeven.

We bedanken londemanmp voor het insturen van deze tweak.