Eigen webcam server opzetten

Het wordt steeds populairder, het hebben van je eigen webcam. Maar aan een webcam alleen heb je natuurlijk niet zo veel, mensen moeten je ook kunnen zien. Daarom gaan we je hier uitleggen hoe je je eigen webcam server kunt installeren. Als het goed is ben je binnen 10 minuten zichtbaar op het web.

Benodigdheden
Dit is een lijstje van de spullen die je nodig zult hebben om de webcam server op te zetten:

  • Goed werkende webcam + toebehoren
  • Vast IP, en stabiele constante verbinding tot Internet
  • Het programma Teveo Video Suite

Programma downloaden
Voor het opzetten van je webcam server, heb je een programma nodig. Het programma wat wij hier gebruiken is Teveo Video Suite. Je kunt het hier downloaden. (6.60 Mb)

De installatie
Nadat je het programma hebt binnengehaald kunnen we overgaan naar de installatie van Teveo Video Suite. Je zult zien dat het een erg makkelijke installatie is, die niet veel kennis van computer vereist. Als je het programma eenmaal geïnstalleerd hebt is het tijd om Teveo Video Suite te starten. Zorg wel dat je webcam werkt voordat je het programma start, anders kun je problemen krijgen, en zal Teveo Video Suite je webcam niet detecteren.

Je zult zien dat als je het programma eenmaal gestart hebt dat er een klein paarsachtig venster verschijnt. Klik dan met je linkermuisknop op het knopje ?Live?. (Zie de onderstaande afbeelding)

Na het klikken op de Live knop zul je zien dat er een blauw laadbalkje verschijnt met de titel: Starting Camera Server. Het laden kan even duren, dit hangt af van de snelheid van je computer.

Je zult zien dat er een "Sign up for TeVeo.com" venster in je programma verschijnt, je kunt dat het beste negeren door op "Later" te drukken. (Zie de onderstaande afbeelding)

Als alles goed gegaan is zie je jezelf nu in het Teveo Video Suite scherm. Het is aan te raden om je camera even goed af te stellen. Vaak is het beeld wat aan de donkere kant in dit programma. Ook kan het beeld onscherp zijn, dit is gelukkig bij de settings van je camera in te stellen.

Instellingen
Om online zichtbaar te zijn moet je server toegankelijk zijn voor buitenstaande, hiervoor moet je een poort opgeven bij de instellingen van het programma. Druk op het knopje met de tandwieltjes. Er verschijnt dat een nieuw venster, daar kun je erg veel verschillende opties van de camera en het programma instellen. Je drukt dan op de knop "Port". Normaal staat hij op port 80, maar als je bijvoorbeeld al een eigen webserver hebt draaien zul je dit willen veranderen. Mocht dit niet het geval zijn, laat dan gewoon port 80 staan. Om je webcam server te testen ga je naar http://jouip. Jouip staat hier natuurlijk voor jou eigen IP adres. Als het goed is kun je nu jezelf zien. Als je een poort hebt ingesteld bijvoorbeeld op 8888 dan is je adres als volgt: http://jouip:8888/ (Tip: als je het ip adres van jou niet weet, klik dan hier).

Webcam pagina veranderen
De standaard pagina die met Teveo Video Suite komt is erg wit, en saai. Het is daarom ook goed te begrijpen dat je dat wilt veranderen naar een eigen gemaakte webcam pagina. Dit doe je door naar de installatie directory te gaan waar Teveo Video Suite geïnstalleerd is. Standaard is dit: C:\Program Files\TeVeo\TeVeo VIDiO Suite\Live.

Zoek daar naar het .htm bestand guest.htm. Open dat in een door jou gewenste programma om de pagina te bewerken.