Inleiding

De oorzaak van het geluidDe onderdelen die geluid maken in een pc zijn de verschillende ventilatoren, de harddisks en eventueel de optische drives, hoewel die laatste groep natuurlijk niet constant geluid maakt.

Tegenwoordig zit een computer volgeladen met ventilatoren, niet alleen de voeding wordt gekoeld door een fan, ook de processorkoeler en videokaart zijn voorzien van een ventilator. Met de warmte producerende processoren en videokaarten van tegenwoordig worden extra casefans ook geen overbodige luxe, en zelfs de northbridge kan voorzien zijn van een kleine ventilator. En hoe kan het anders, hoe meer ventilatoren hoe luidruchtiger een PC zal worden. Verder maakt ook de harddisk wat geluid en optische drives kunnen er ook wat van.


Deze tutorial doet aan aantal handreikingen hoe je het geluid van je PC kunt verminderen of terugdringen. Daarvoor moeten we ook een beetje in de theorie duiken, dus die komt ook aan bod. We zijn ons er van bewust dat met het gebruik van waterkoeling ook zeer veel winst te behalen is op het gebied van stilte, maar aangezien waterkoeling nog lang niet standaard is richten we ons in deze tutorial op luchtkoeling.