4min

De test, redt hij het?

Nu is het tijd voor de (stress)test. Start de test op en laat hem helemaal uitlopen, als de test is afgerond en er zijn geen fouten opgetreden, zwart scherm, pixels op plekken waar ze niet thuis horen (ook wel bekend als artifacts), dan kan je de core klokfrequentie verder verhogen in stapjes van 10 MHz.

Zodra de videokaart fouten gaat maken zoals hierboven beschreven ben je in de buurt van de maximale prestatie. Wat je nu het beste kan doen is de videokaart 10 MHz terugzetten, waarop hij nog wel stabiel was met 3DMark06 en verder testen met een ander testprogramma genaamd OCCT. De kans is namelijk klein dat je videokaart stabiel is met OCCT op dezelfde klokfrequentie als de 3DMark06 test.

Dit programma en deze test maakt namelijk volledig gebruik van je videokaart en zorgt voor een 100% belasting. Er is bijna geen enkele game die dit continu doet. Als er geen errors komen tijdens de test van OCCT, dan heb je een rock-solid overklok, het enige nadeel van deze test is dat hij nogal tijdintensief is. Daarom kan je het beste met een test als 3DMark06 als eerste op zoek gaan naar het maximum en vervolgens met dit programma, dit scheelt gewoon een hoop tijd.


Nadat je OCCT geïnstalleerd en gestart hebt, kom je terecht op het startscherm. In dit scherm kiezen wij voor de GPU:OCCT test kiezen. "Test Type" op Aangepast, "Custom Test Duration" op 0 uur en 30 minuten (Dit kan ook langer zijn, maar korter is niet aan te raden. De GPU moet het wel warm krijgen. Dat gebeurd door langdurig de GPU te belasten. Als je de tijd korter instelt dan is de kans er dat de GPU niet volledig stabiel is) "Shader Complexity" op Optimal(3) en vink "Error Check" aan. Nu hoeven we alleen nog maar op ON te drukken en het feest begint.

Nu is het afwachten tot de tijdmeter van 30 minuten op 0 staat, of er een error komt. Dit zie je dan links bovenin bij het tellertje Errors. Als de Error Count op 1 of meer komt te staan, breek de test dan af en ga naar RivaTuner. Hier stellen we de klokfrequentie dan 10 MHz terug.
En nu doe je de test nog een keer.

Als je de klokfrequentie terug hebt moeten schroeven en de videokaart vervolgens wel stabiel is, kan je proberen om de klokfrequentie met 5MHz te verhogen, en dan de test nog een keer te doen. Als er dan nog artifacts komen ga je met stapjes van 1 MHz terug totdat de kaart stabiel door de test heen loopt. Je hebt dan het maximum van de Core klokfrequentie gevonden.

Schrijf nu de behaalde core klokfrequentie op en raak dit briefje vooral niet kwijt!

Als je dat hebt gedaan zet je de core klokfrequentie terug op de standaard instelling en ga je precies hetzelfde doen met de shader klokfrequentie (Alleen Nvidia videokaarten), en de geheugen klokfrequentie.

LET OP: Alleen bepaalde nVidia videokaarten beschikken over de mogelijkheid om de shader klokfrequentie apart over te klokken. Bij ATI videokaarten is dit gelockt aan de Core klokfrequentie. In het geval van deze tutorial gebruiken wij een ATI kaart dus in deze tutorial hebben wij de shader klokfrequentie niet apart overgeklokt.

Als je het geheugen gaat overklokken dien je geen stapjes van 10MHz te gebruiken maar stapjes van 25 MHZ anders duurt het wel erg lang.

Vervolgens heb je straks een briefje met alle maximale scores erop en kan je richting de eindtest. Stel alle maximaal behaalde scores in en ga opnieuw testen met OCCT. Doordat je nu alle klokfrequenties op maximaal hebt staan bestaat er de kans dat de kaart meer warmte gaat produceren en onstabiel wordt, je zal dan dus artifacts gaan zien op je scherm en OCCT zal weer errors gaan tellen. Wat je nu moet doen is de scores weer iets verlagen en kijken wanneer de videokaart weer stabiel is.

Als je zover bent dat er na 30 minuten testen met OCCT geen error gedetecteerd is, kan je voor de zekerheid de test nog een keer draaien maar dan de tijd op één uur zetten. Dan weet je zeker dat hij ook écht stabiel is op deze klokfrequenties. Je hebt dan het maximale uit je videokaart geperst zonder dat de videokaart onstabiel wordt.

Dat is uiteraard ook enorm belangrijk want je wilt niet midden in een game zitten, aan de winnende hand zijn en dan ineens problemen krijgen met artifacts en een videokaart die niet meer wilt, gezien je dan de game waarschijnlijk zal moeten staken.