2min

Wat is overklokken nou eigenlijk?

Overklokken is simpel gezegd het sneller laten functioneren van een product dan dat de fabrikant heeft opgegeven. Hierdoor kan je dus een wat oudere videokaart nog een 2e leven geven omdat hij wellicht overklokt wel in staat is om bepaalde games goed te draaien want normaal gesproken niet haalbaar is. Het sneller laten werken van bepaalde hardware noemen we dus overklokken. Er zitten echter ook nadelen aan vast. De warmteproductie neemt toe, dus moet je videokaart voorzien zijn van adequate koeling, is dat niet het geval dan bestaat de kans dat je videokaart vroegtijdig overlijdt. Een hogere eind-klokfrequentie behaal je door onder andere goede koeling, niet alleen op je kaart maar ook in de behuizing van jouw computer. Een goede videokaart koeler en/of een paar goede casefans zijn bij het overklokken altijd aan te raden!

Voordat we beginnen moet ik je even duidelijk maken dat Techzine.nl niet aansprakelijk is voor eventuele schade aan je hardware.

De Club3D Radeon HD4870 geïnstalleerd in een PCI-Express x16 2.0 slot


Moeilijke woorden die je gaat tegenkomen in deze tutorial:


GPU – Graphics Processor Unit, oftewel de processor van de videokaart. Wij overklokken onder andere de GPU.

Klokfrequentie – Op een videokaart zit een processor en geheugen. Deze twee componenten werken op een bepaalde snelheid. Deze snelheid is vastgesteld door middel van de klokfrequentie. De klokfrequentie is het aantal vergelijkingen die de processor maximaal kan berekenen in een bepaalde tijd. Gemeten in Hertz (MHz of GHz. 100 Hz = 1 MHz, 1000 MHz = 1 GHz)

Benchmark – Dit is een test waarbij een score kan worden behaald. Deze test is altijd hetzelfde en zorgt er voor dat je kunt vergelijken. Hiervoor doen wij een test met de standaard klokfrequenties en de overgeklokte klokfrequenties. Zo kun je zien hoeveel je er nou eigenlijk op vooruit gaat als je overklokt.

Fanspeed – Dit is de snelheid waarop de ventilator van de videokaart draait. Dit wordt vaak aangeduid in procenten of RPM, rides per minute (Rondes per minuut).

PCI-Express – Dit is de interface waarop de videokaart de gegevens toegeleverd krijgt van de overige componenten. Bijvoorbeeld de textures die de videokaart moet verwerken worden hierdoor gegeven. Je kunt het een beetje vergelijken met de CPU-voet (AM3, LGA1136)

PCI-E Power connector – Via deze connector krijgt de videokaart zijn voeding die hij nodig heeft. Er bestaat een 6-pins connector en een 8-pins connector. Zie hieronder.

2x 6-pins PCI-Express power connector
Links: 8-pins PCI-Express Power Connector
Rechts: 6-pins PCI-Express Power Connector