min

Tags in dit artikel

, ,

Zelf Internet Information Server (IIS) opzetten

Heb je ook altijd al zelf je eigen site willen hosten, of gewoon op je eigen pc willen scripten, dan is deze tutorial erg handig. Internet Information Server (vanaf nu in deze handleiding IIS genoemd) biedt uitkomst voor mensen die met ASP aan de gang willen. Standaard herkent Windows geen .ASP bestanden, maar met de IIS geïnstalleerd, kun je er makkelijk mee werken en testen, je hoeft je bestanden nu niet steeds up te loaden om te kijken of ze werken.

Dit is makkelijker en scheelt veel tijd. Op deze server kunnen bezoekers de volgende files extensies bekijken: .html, .html, .asp, en alle afbeeldingen.We hebben hiervoor enkel een pc nodig met daarop geïnstalleerd Windows 2000 (Professional of Server) of Windows XP Professional. Erg handig is ook om in plaats van een IP adres een eigen naam te hebben. Website’s zoals http://dyndns.org/ bieden een gratis service aan waarmee je een gratis adres kunt registreren.

Wat hebben we nodig?
* Computer met Windows 2000 (Professional of Server) of Windows XP Professional
* Klein beetje kennis van Windows.

De installatie:
Voordat je begin met installeren raad ik je aan om al je draaiende programma’s af te sluiten. Het is zelfs nog beter om voor de installatie even te herstarten, zo weet je zeker dat niets de installatie kan verstoren.

1. Ga naar het Configuratiescherm, en dubbelklik daar op Software
2. Klik in de linker balk op Windows onderdelen toevoegen of verwijderen.
3. Je ziet nu als het goed is een nieuw venster. Zoek het vakje Internet Information Services (IIS) op en zet er een vinkje voor. Druk daarna op volgende.
4. Kies vervolgens de map waar je website bestanden in komen te staan. Standaard is dit C:\Inetpub\wwwroot en we raden aan dit zo te houden.
5. Voltooi de installatie en herstart de computer. Na de herstart moet alles succesvol zijn geïnstalleerd.

De installatie testen:
1. Maak in de map C:\Inetpub\wwwroot (of de map die je hebt opgegeven bij installatie) een map om je eigen bestanden in te zetten, bijvoorbeeld: voorbeeldmap.
2. Maak in C:\Inetpub\wwwroot\ een tekstbestand test.asp en gebruik bijvoorbeeld Notepad om daarin de volgende code te zetten:[code <%Response.Write Now()%>[/code]
3. Open nu je Internet browser en typ als url: http://localhost/test.asp. Als het goed is zie je nu een datum en tijd weergegeven in de opgevraagde pagina. ASP werkt!

Als je wilt dat bezoekers je bestanden kunnen bekijken via het Internet word je adres: http://jouwipadres/naambestand.extensie

Je kan ook mappen aanmaken in de map wwwroot, gewoon via bestand nieuw map. Deze map geef je dan een bepaalde naam als voorbeeld: voorbeeldmap.

Ik wil AAp bedanken voor deze tutorial.