Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding / Apache

Heb je ook altijd al zelf je eigen site willen hosten, of gewoon op je eigen pc willen scripten, dan is deze tutorial erg handig. We gaan je uitleggen hoe je je pc omtovert in een echte professionele webserver. We hebben hiervoor 3 dingen nodig, Apache, PHP, MySQL. Het mooie van deze producten is dat ze allemaal gratis zijn. Erg handig is ook om in plaats van een IP adres een eigen naam te hebben. Website?s zoals http://dyndns.org bieden een gratis service aan waarmee je een adres kunt aanmaken zoals http://mynaam.mine.nu. Deze tutorial is trouwens alleen voor Windows.

Wat hebben we nodig?
Apache 2.0.40
PHP 4.23
MySQL 31.23.52
Windows gebaseerd Os

Apache
Als eerste gaan we aan de slag met Apache. Apache zorgt ervoor dat je pc een webserver wordt. We hebben hier gekozen voor Apache 2.0.50. Hier vind je een lijst met alle verschillende distro?s, mocht je niet weten welke te downloaden, download dan deze (4.2MB).

Als je die eenmaal binnen hebt begint de installatie. Het wijst zich allemaal vanzelf. Gewoon de vensters volgen, en je komt er vanzelf uit. Als je eenmaal gevraagd wordt waar Apache geïnstalleerd moet worden kies dan voor C:webserver. Apache begint nu met de echte installatie.

Als de installatie eenmaal voltooid is moet je testen of alles goed gegaan is. Dat doe je als volgt. Ga naar je browser en typ in: http://127.0.0.1 of http://localhost. Als alles goed is gegaan zie het onderstaande scherm verschijnen.


Nu gaan we wat dingen veranderen in de configuratie van Apache. Ga naar Start –> Programma?s –> Apache HTTP Server 2.0.40 –> Configure Apache Server en klik daar op Edit the Apache httpd.conf Configuration File. Open dit bestand met een tekst edittor, bijvoorbeeld notepad.exe.

Je krijgt dan een hele lap tekst te zien. Ga naar regel 228. Daar staat DocumentRoot "C:/webserver/Apache2/htdocs". Verander dit naar DocumentRoot "C:/webserver/www". Op regel 253 vind je <Directory "C:/webserver/Apache2/htdocs"> verander dat ook naar <Directory "C:/webserver/www">.

Sla de wijzigingen op en sluit het tekst bestand. Ga nu naar C:webserver en maak een nieuwe directory genaamd www. Dit wordt de directory waar straks alle .php en .html bestanden inkomen. Als dit eenmaal gebeurt is moet je apache herstarten om te testen of het goed gegaan is. Kijk in de taskbar, als het goed is zie je een nieuw icoontje met het ?play? teken erop. Dubbelklik hierop en je krijgt een nieuw venster te zien. Als het goed is zie je 1x apache staan, kunnen er ook meer staan. Selecteer Apache 2 waarbij het lanpje groen is. Druk op stop en daarna weer op start. Apache is dan opnieuw gestart.


Ga naar je browser en typ in: http://127.0.0.1 of http://localhost. Als alles goed is gegaan zie het onderstaande scherm verschijnen.


Apache is nu geïnstalleerd en geconfigureerd. Als je alleen maar html pagina?s wilt gebruiken ben je nu klaar. Ga naar C:webserverwww en plaats daar index.html. Je zult zien dat als je naar http://127.0.0.1 gaat dat je de html pagina ziet.

Table of contents