min

Tags in dit artikel

, ,

AMD Athlon64 overklokken

Aangezien ik erg veel vragen lees over het overklokken van een Athlon 64 processor, kwam ik op het idee een complete tutorial hierover te schrijven. Er zijn wel veel FAQ’s en dergelijke over dit onderwerp, maar ik probeer in deze tutorial een echt stappenplan te geven voor het overklokken. Ik behandel in deze tutorial alleen het overklokken van je processor, dus niet het overklokken van je geheugen.

Benodigdheden:
– Een AMD Athlon64 processor op een moederbord dat de mogelijkheid heeft de HTT te veranderen in de BIOS. In de praktijk zal het erop neerkomen dat alleen kant-en-klare merkcomputers deze optie niet hebben. Ook is het handig als een koeler op je processor zit.

Prime95, dit is een programma om je processor tot het uiterste te stressen. Je kunt eventueel ook het programma SP2004 gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar Prime95.

Everest of een ander programma om je processor-temperatuur uit te lezen. Je kunt ook gaan overklokken zonder de temperatuur te weten, maar dit raad ik je sterk af. Je moet eigenlijk gewoon zorgen dat je de temperatuur van je CPU (deze term zal ik in de rest van de tutorial voor de processor gebruiken) weet als je gaat overklokken.

CPU-Z, dit is een programma om je CPU-snelheid en andere info uit te lezen.
– Een uitgeprinte versie van deze tutorial, zodat je dit ook kunt lezen zonder dat je pc aanstaat.

– Tijd om lange tests te draaien (waar je niet constant bij hoeft te zitten).

– Motivatie om er tijd in te steken. Je kunt beter maar niet beginnen met overklokken als je geen zin hebt om deze tutorial goed te lezen en soms in je BIOS en moederbordhandleiding te moeten zoeken.