Inleiding

Tegenwoordig is het gebruikelijk om steeds vaker eye-candy neer te zetten op een website. Visuele toevoegingen die extra informatie weergeven. Grafieken zijn daar bij altijd zeer handig, denk aan het verloop van het aantal berichten van een gebruiker op een forum, de hoeveelheid bezoekers op een site, de prijs van een product enzovoorts. Vaak wordt hier een lijngrafiek voor gebruikt.

Maar hoe maak je een lijngrafiek? Er zijn kant en klare scripts die zeer groot zijn, bijvoorbeeld JPGraph. Het vervelende aan deze gigantische scripts zijn hun logheid, ze zijn vaak erg traag en eisen veel van de server. Naast dat is het ook een stuk leerzamer om zelf te leren hoe zo’n script in elkaar zit, daarom ga ik in deze tutorial uitleggen hoe je een lijngrafiek maakt met PHP.

Vereisten

Voordat je verder gaat is het van belang dat je een webserver hebt met daarop PHP (versie 4 of 5 maakt niet uit) en de GD library geactiveerd. Weet je niet of GD library geactiveerd is? Dat is op te zoeken in de phpinfo. Maak een bestand phpinfo.php aan met de volgende inhoud:

PHP Code
1
2
3
<?php
Phpinfo();
?>

Wanneer deze uitgevoerd wordt staat de configuratie van PHP weergegeven. Zoek naar "GD" en er zou een kopje moeten staan van de GD module. Daar onder zullen waarschijnlijk nog wat eigenschappen staan, zoals GD support enabled enzovoorts. Staat GD er echter niet tussen, dan is die te activeren in php.info. Zoek je php.info op in je PHP map (of Windows map), en zoek naar extension=php_gd2.dll

Mocht er een semicolon voor deze regel staan, dan haal je die weg. Controleer ook de waarde extension_dir, of die daadwerkelijk naar de map ext in PHP verwijst. Zo niet; geef het volledige pad er naar toe op, bijvoorbeeld:

Code
1
"C:/Program Files/Apache Software Foundation/PHP5/ext/"

Na deze instellingen kan je Apache herstarten. Kijk nogmaals in phpinfo, waar nu gd waarschijnlijk wel bij staat.